2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Május 20. kapcsán a fontosabb tudnivalókról

Május 20. kapcsán a fontosabb tudnivalókról

Május 20. kapcsán a fontosabb tudnivalókról2010. május 20-a nemcsak a személyi jövedelemadóról, hanem a járulékról, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, az egészségügyi hozzájárulásról és a különadóról szóló úgynevezett 0953-as számú bevallás benyújtásának és az adó befizetésének is végső határideje. Ezen időpontig rendelkezhetünk adónk 1 + 1 %-ról, illetve rendezhetjük a vagyonadóval kapcsolatos esetleges kötelezettségeinket is!

Az SZJA-bevallás beadható nyomdai úton előállított nyomtatványon, Internetes programmal (letölthető az APEH honlapjáról www.APEH.hu) kitöltött és kinyomtatott bizonylaton postai úton vagy ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is. Mindezekből az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságához május 10-ig 271 ezer db bevallás érkezett, melynek 97 %-a már feldolgozásra is került. Az eddigi bevallásokból 127 ezer tartalmaz adózói visszaigénylést.

Akik még a kitöltés előtt állnak, azoknak íme néhány ellenőrzési szempont, amelyre érdemes lesz figyelemmel lenniük. Már többször ismertettük a leggyakrabban előforduló hibákat, de a bevallások feldolgozása során továbbra is azt tapasztaljuk, hogy még mindig sok esetben hiányzik az aláírás, illetve gyakori a születési dátum, az adóazonosító jel elírása, illetve az adószám nem, vagy pontatlan beírása. Továbbá a főlapon megjelölésre kerülnek mellékletek, de azokat a bevalláshoz nem csatolják; az adó, vagy a kedvezmény számításához szükséges adatok hibásak, hiányosak, illetve komoly gondot okozhat, ha a kifizetők által levont adóelőleg lemarad vagy az adózó által befizetett adóelőleg sorban szerepeltetetik annak összegét. Fontos továbbá, hogy a bevallás mellé nem kell mellékelni a munkáltatói igazolásokat!

Idén a bevallás kitöltése során arra is érdemes figyelni, hogy továbbra is lehetőség van a 100.000 Ft-ot el nem érő, bevallott személyi jövedelemadó pótlékmentes részletekben történő megfizetésére, amennyiben már bevallásában jelöli az adózó a számára megfelelő hónapok számát (maximum 4 hónap).

A fizetési kötelezettség kapcsán pedig praktikus választás lehet a bankkártyával történő befizetés is. Az észak-magyarországi régióban e szolgáltatást a nyitvatartási idő alatt a központi ügyfélszolgálatokon – Miskolc, Eger, Salgótarján– kívül a Mezőkövesd, Sátoraljaújhely, Gyöngyös, Balassagyarmat városokban működő kirendeltségeken lehet igénybe venni.

Az egyszerűsített bevallást választó magánszemélyek részére már kipostázásra kerültek a 0953E bevallási ajánlatok. Az ő esetükben a kézhezvételt követően amennyiben a bevallási ajánlatban szereplő adatok megegyeznek a birtokukban lévő igazoláson szereplő adatokkal, akkor az ajánlatot aláírással hitelesítve szintén 2010. május 20-ig kell visszaküldeni az adóhatóságnak. Eltérő adatok esetén pedig a visszaküldés előtt a nyomtatványra fel kell vezetni a pontos adatokat.

Nem szabad elfeledkezni továbbá arról sem, hogy 2010. évtől az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról is bevallást kell benyújtani. A bevallás benyújtása a nagy teljesítményű személygépkocsi, a vízi jármű, illetve a légi jármű után fizetendő adókra vonatkozik. Nem kell azonban bevallani,- mert nem adóköteles – a 125 kw-ot (170 LE) el nem érő motorteljesítménnyel rendelkező személygépkocsit, valamint azt a vízi, légi járművet sem, amely után adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

A személyi jövedelemadó bevallást (0953-as nyomtatvány) benyújtó magánszemély a nagy értékű vagyontárgy bevallási kötelezettségét a 0953-as bevallás részeként küldheti meg, melyet az 53-as bevallás főlapján kell jelölnie. A bevallást érdemes a kitöltő és ellenőrző programmal kitölteni, melynek segítségével könnyen kiszámíthatja az adózó a kötelezettségeit.

Ha azonban az úgynevezett „vagyonadó” alanya a személyi jövedelemadóról szóló bevallás benyújtására nem kötelezett, akkor ezen bevallás-benyújtási kötelezettségét a külön az erre a célra rendszeresített, 1042-es számú nyomtatványon kell teljesíteni, szintén 2010. május 20-ig.

Végül, de nem utolsó sorban pedig ha kiderül, hogy hibáztunk a bevallásunk kitöltése során nem árt tudni, hogy a bevallás javítása történhet elektronikus vagy postai úton, személyesen az ügyfélszolgálati irodákban, valamint az APEH új szolgáltatását, az Ügyintézői Contact Centert (ÜCC) igénybe véve a 40/20-21-22-es telefonszámon, amennyiben előtte kértük a regisztrációt UK30-as nyomtatványon.

 

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…