2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A rendőrség számára minden ügy egyformán fontos

„Nincs kis probléma és nincs nagy probléma”- jelentette ki Papp Károly, altábornagy, országos rendőr főkapitány a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén megyénk közbiztonságával kapcsolatos beszámoló keretében. Szavai szerint a rendőrség ugyan olyan komolyan veszi a tűzifa lopást, mint a rablást.

A határozatképesség megállapítása és a napirend elfogadását követően elsőként a megyei önkormányzat elmúlt évi költségvetésének a végrehajtásáról készült beszámoló elfogadásával kezdte munkáját a közgyűlés, amelyet az idei költségvetés módosítása követett.

A rendőrség napja alkalmából dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke, és dr. Vereckei Csaba, dandártábornok, megyei rendőr főkapitány adta át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjakat Séra Csaba alezredesnek, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság osztályvezetőjének és Német András zászlósnak, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság szolgálatparancsnokának. Az ünnepi pillanatokat követően a közbiztonsággal kapcsolatos előterjesztés keretében dr. Vereckei Csaba  kiemelte, hogy fokozták a közterületi jelenlétet. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy csökkent a regisztrált-, a közterületen elkövetett-, valamint a kiemelt bűncselekmények száma. Valamennyi megyénkben elkövetett emberölést felderítettek! Felhívta a figyelmet arra, hogy a kábítószeres bűncselekményekkel kapcsolatban az összehangolt hatósági fellépés mellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A napirendi ponthoz a rendőrök munkáját elismerve számos képviselő hozzá szólt. Több kérdést is feltettek a szubjektív biztonságérzettel, finanszírozással kapcsolatban. Csiger Lajos alelnök kiemelte a javuló tendenciákat. Szorgalmazta az önkormányzati együttműködést, valamint, hogy a testület munkáját még nyitottabbá kell tenni.  Dr. Vereckei Csaba válaszában kitért rá, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete nem minden esetben tükrözi vissza az elért eredményeket, azonban fontos megemlíteni, hogy egy felmérés szerint a rendőrség munkájával kapcsolatos elégedettségi sorrendben 4. helyen áll megyénk. „Szolgálati feladat soha sem maradt el azon okból, hogy ne lett volna rá pénz”- jelentette ki a megyei főkapitány.

Papp Károly örömmel nyugtázta a rendőrség munkájának az elismerését. Kiemelte, hogy fontos számukra a lakosság visszajelzése. Stratégiai partnerként számítanak az önkormányzatokra és a polgárőrségre. A körzeti megbízotti hálózat teljesen lefedi az országot. Emlékeztetett rá, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben állomásozik a Készenléti Rendőrség egyik bevetési osztálya. A rendőrség számára jelentőségétől függetlenül minden egyes bűnelkövetés egyaránt fontos, hiszen az áldozatnak az a legfontosabb, ami őt sújtja.

A közgyűlés tudomásul vette a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos tájékoztatót. A megyei szénbányászat helyzetéről és a jövőbeni lehetőségekről Törő György, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület borsodi szervezetének elnöke adott tájékoztatót. Felhívta a figyelmet arra, hogy  új bányák nyitásában (Dubicsány, Tardona) gondolkodnak, s nem a régiek újra indításán. A világpiaci ár mellett a foglalkoztatást is figyelembe kell venni. A piaci befektetők számítanak az államra. A széndioxid kvóták szabadpiaci értékesítése helyett a magyarországi felhasználásban kell gondolkodni. A szakképzés helyét szakmai alapon kell kiválasztani. Az ukrán válság is jelzi, hogy problémás lehet a gázellátás… Szorgalmazta a gyors cselekvést.

Riz Gábor alelnök kiemelte, hogy a megyei közgyűlés mindent elkövet a szénbányászat, mint szakmakultúra újraindítása érdekében.  Létrehozták a megyei szénklasztert és beléptek az Eurocoal nemzetközi lobbiszervezetbe.  Dr. Mengyi Roland kiegészítésként hozzá tette, hogy ami 2010 óta a szénbányászattal, szénnel kapcsolatban Magyarországon elindult az megyénkből került az ország asztalára. Ez a tempó még mindig jónak mondható. Amit annak idején Kapolyi elvtárs egy tollvonással tönkretett azt több évbe, évtizedbe kerül helyreállítani.

A közgyűlés végén, az egyebek keretében dr. Kovács János főjegyző adott tájékoztatást az április 6-ai választás előkészítéséről, a sikeres lebonyolításáról, valamint közölte az egyéni körzetekben született hivatalos végeredményt. Dr. Mengyi Roland pedig bejelentette, hogy a közelmúltban szándéknyilatkozatot írt alá Isztambul tartománnyal az együttműködésről, amely keretében júniusban török delegáció érkezik megyénkbe. A gazdasági kapcsolatok kialakítása révén remélhetően bővül az export, s befektetők érkezése is várható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek