2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A rendőrkapitány ébersége mentette meg a kihűléstől

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrök napok óta kiemelt figyelmet fordítanak az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső, valamint egyéb okból rászorult személyek megsegítésére.  Az intézkedéseknek köszönhetően már több tucat ember életét mentették meg a járőrök. A rendőrök közbelépésének hiányában az elmúlt hétvégén is számos problémát okozhatott volna a zord időjárás.

Tiszaújvárosi rendőrkapitánya a hétvégén családjával utazott, amikor Damak után az út szélén lévő erdős részen a hóban, mintha megcsillant volna valami. A rendőr alezredes miután megállt autójával, a vele utazó fiával átkutatta az útszéli bozótost. A keresés eredményeként egy földön fekvő férfit találtak, aki nem az időjárási viszonyoknak megfelelően volt felöltözve. Az ittas férfiról kiderült, hogy rokonához tartott, de útközben összeesett. A rendőrkapitány éberségének köszönhetően a 49 éves férfi megmenekült a kihűléstől, hiszen az alezredes eredeti útitervét megszakítva rokonaihoz szállította a már átfázott, és ittassága miatt magatehetetlen balajti férfit.

Az elmúlt 36 órában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fenti eseten túl további nyolc ember életet mentették meg a járőrök. Egy 76 éves parasznyai nő például zavart állapotban, hiányos öltözetben ment el otthonról, szerencsére a rendőrök hamar megtalálták, így biztonságos helyre szállították. A többi érintett ittassága miatt került kritikus helyzetbe, s amennyiben a rendőrök nem szállítják őket biztonságos helyre, például kórházba, fennállhatott volna náluk a kihűlés veszélye.

Az elsődleges adatok szerint kihűlés okozta annak a 61 éves miskolci nőnek halálát, akire lakása teraszán találtak rá február 12-én. A Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit. A rendelkezésre álló adatok szerint az idős asszony a villanyórát szerette volna visszakapcsolni, de a művelet közben elesett és már nem tudott felállni.  

Információs háttér:

A tartósan hidegre fordult időjárás következtében megyénkben a rászorulókat, elesetteket, magányosan élőket, valamint a hajléktalanokat ismételten fenyegeti a kihűlés veszélye. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és szervei a szélsőséges téli időjárási körülmények között is megfelelő szociális érzékenységgel közreműködnek a probléma megoldásában.

Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső, valamint egyéb okból rászorult személyek megsegítésére.

Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a fedél nélkül élő hajléktalanokat, és minden más arra rászoruló személyt!

A rendőrség felkészült a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásának segítésére, amelynek érdekében együttműködik a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, a Közterület Felügyelet, a Természetvédelmi Őrszolgálat, és a polgárőrség munkatársaival, illetve jól működő kapcsolatrendszert épített ki az ügyeleti és a hajléktalan ellátó intézmények diszpécser központjai között. A szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalan mentővel történő elszállíttatásáról.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly télen összesen 20-an veszítették életüket kihűlés miatt, ezzel szemben a jelenlegi hideg évszakban tizenheten haltak meg. A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen fordultak elő ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban történt kihűlések is előfordultak.

A rendőrség kéri a lakosság segítségét, amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, 112-es telefonszámokon.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…