2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A rendőrkapitány ébersége mentette meg a kihűléstől

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrök napok óta kiemelt figyelmet fordítanak az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső, valamint egyéb okból rászorult személyek megsegítésére.  Az intézkedéseknek köszönhetően már több tucat ember életét mentették meg a járőrök. A rendőrök közbelépésének hiányában az elmúlt hétvégén is számos problémát okozhatott volna a zord időjárás.

Tiszaújvárosi rendőrkapitánya a hétvégén családjával utazott, amikor Damak után az út szélén lévő erdős részen a hóban, mintha megcsillant volna valami. A rendőr alezredes miután megállt autójával, a vele utazó fiával átkutatta az útszéli bozótost. A keresés eredményeként egy földön fekvő férfit találtak, aki nem az időjárási viszonyoknak megfelelően volt felöltözve. Az ittas férfiról kiderült, hogy rokonához tartott, de útközben összeesett. A rendőrkapitány éberségének köszönhetően a 49 éves férfi megmenekült a kihűléstől, hiszen az alezredes eredeti útitervét megszakítva rokonaihoz szállította a már átfázott, és ittassága miatt magatehetetlen balajti férfit.

Az elmúlt 36 órában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fenti eseten túl további nyolc ember életet mentették meg a járőrök. Egy 76 éves parasznyai nő például zavart állapotban, hiányos öltözetben ment el otthonról, szerencsére a rendőrök hamar megtalálták, így biztonságos helyre szállították. A többi érintett ittassága miatt került kritikus helyzetbe, s amennyiben a rendőrök nem szállítják őket biztonságos helyre, például kórházba, fennállhatott volna náluk a kihűlés veszélye.

Az elsődleges adatok szerint kihűlés okozta annak a 61 éves miskolci nőnek halálát, akire lakása teraszán találtak rá február 12-én. A Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit. A rendelkezésre álló adatok szerint az idős asszony a villanyórát szerette volna visszakapcsolni, de a művelet közben elesett és már nem tudott felállni.  

Információs háttér:

A tartósan hidegre fordult időjárás következtében megyénkben a rászorulókat, elesetteket, magányosan élőket, valamint a hajléktalanokat ismételten fenyegeti a kihűlés veszélye. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és szervei a szélsőséges téli időjárási körülmények között is megfelelő szociális érzékenységgel közreműködnek a probléma megoldásában.

Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső, valamint egyéb okból rászorult személyek megsegítésére.

Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a fedél nélkül élő hajléktalanokat, és minden más arra rászoruló személyt!

A rendőrség felkészült a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásának segítésére, amelynek érdekében együttműködik a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, a Közterület Felügyelet, a Természetvédelmi Őrszolgálat, és a polgárőrség munkatársaival, illetve jól működő kapcsolatrendszert épített ki az ügyeleti és a hajléktalan ellátó intézmények diszpécser központjai között. A szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalan mentővel történő elszállíttatásáról.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly télen összesen 20-an veszítették életüket kihűlés miatt, ezzel szemben a jelenlegi hideg évszakban tizenheten haltak meg. A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen fordultak elő ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban történt kihűlések is előfordultak.

A rendőrség kéri a lakosság segítségét, amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, 112-es telefonszámokon.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…