2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A nagy „Zebra terv” (feketén fehéren)

A gyalogosok és a közlekedésbiztonságára fókuszál az az országos baleset-megelőzési kampány, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is útjára indult.

Az Országos Rendőrfőkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv néven baleset-megelőzési kampányt hirdetett 2020. május 12-e és 14-e között.

 

Az akció a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők.

Erre azért is van többek között szükség, mert 2019-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 8 gyalogos vesztette életét, ebből zebrán ketten haltak meg.

 

A közlekedésben résztvevőknek érdemes megfontolni a rendőrség tanácsait:

 

– A gyalogosok, amennyiben a közelben jól láthatóan van kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor azon menjenek át az úton!

A járdán lehajtott fejjel okostelefonozó, fülhallgatóval zenét hallgató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. A közlekedésben ez a magatartás komoly veszélyforrást jelent. Egy szám (tarck) nem éri meg, hogy te legyél a következő szám.

 

– Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul, a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!

 

– A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét. Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép.

 

Figyeljünk egymásra, ennyi elvárható mindannyiunktól azért, hogy mindenki hazaérjen!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…