2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

A nagy „Zebra terv” (feketén fehéren)

A gyalogosok és a közlekedésbiztonságára fókuszál az az országos baleset-megelőzési kampány, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is útjára indult.

Az Országos Rendőrfőkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv néven baleset-megelőzési kampányt hirdetett 2020. május 12-e és 14-e között.

 

Az akció a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők.

Erre azért is van többek között szükség, mert 2019-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 8 gyalogos vesztette életét, ebből zebrán ketten haltak meg.

 

A közlekedésben résztvevőknek érdemes megfontolni a rendőrség tanácsait:

 

– A gyalogosok, amennyiben a közelben jól láthatóan van kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor azon menjenek át az úton!

A járdán lehajtott fejjel okostelefonozó, fülhallgatóval zenét hallgató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. A közlekedésben ez a magatartás komoly veszélyforrást jelent. Egy szám (tarck) nem éri meg, hogy te legyél a következő szám.

 

– Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul, a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!

 

– A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét. Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép.

 

Figyeljünk egymásra, ennyi elvárható mindannyiunktól azért, hogy mindenki hazaérjen!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …
Országúti seftelés
Egy utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyor…

További cikkek