2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A mustgáz áldozata lett

Mustgáz mérgezést szenvedett és az életét vesztette egy idős nő Igriciben, október 03-án hajnalban.
A baleset áldozatát családtagjai találták meg abban a pincében, ahol szőlőmust erjedt. A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók a helyiséget légzőkészülékben átvizsgálták, melynek során gázkoncentráció méréseket végeztek és kimutatták a mustgáz jelenlétét.

A balesetek elkerülése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a mustgázzal kapcsolatban az alábbi fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet:

 

Mi a mustgáz?

A borkészítés folyamata során, a must erjedése közben felszabaduló magas szén-dioxid tartalmú gázt nevezik mustgáznak.

Milyen veszélyei vannak?

Mivel a szén-dioxid színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, ezért zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el. Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat, ami kihat a központi idegrendszer működésére. Ennek jelei a szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés. A mérgezés eredménye súlyosabb esetben fulladásos halál.

Hogyan lehet ezeket a baleseteket elkerülni?

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek. Fontos a pincék megfelelő szellőztetéséről gondoskodni, a hordókat lehetőség szerint nagy térben kell elhelyezni, továbbá nagyban növeli a biztonságot a szén-dioxid-érzékelő használata. A must forrása idején a helyiségbe csak indokolt esetben menjünk be, ezzel tovább csökkenthetjük az ilyen jellegű balesetek kockázatát. Talán közismert módszer a pincében, derékmagasságban tartott égő gyertya használata, amely oxigénhiány esetén elalszik. Ilyenkor azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert a további ott tartózkodás életveszélyes.

Hogyan lehet segítséget nyújtani egy mustgáz miatti balesetnél?

Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag légzőkészüléket viselő ember segítsen, mert e nélkül a segítő is könnyen áldozattá válhat.

Mennyire gyakoriak az ilyen estek?

Magyarországon évente körülbelül ötven alkalommal riasztják mustgázzal összefüggő esetekhez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részében már nem lehet segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik az eszméletvesztés és beáll a halál.

A tűzoltók hogyan tudnak segíteni az ilyen esetekben?

A tűzoltók légzőkészülék alkalmazása mellett biztonságosan végre tudják hajtani a bajbajutott mentését, szükség esetén technikai eszközeikkel képesek a gázkoncentráció kimutatására, valamint végre tudják hajtani a helyiség szellőztetését.

Veszély esetén hívja a 112-es egységes segélyhívó számot, vagy a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek