2022. 12. 8. csütörtök

Mária
1 EUR 411 HUF
1 GBP 475 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • A kormány felelőssége is: Súlyos ökológiai csapás a ráckevei Duna-ágnál történt környezetszennyezés

A kormány felelőssége is: Súlyos ökológiai csapás a ráckevei Duna-ágnál történt környezetszennyezés

A ráckevei Duna-ágnál történt súlyos környezetszennyezés a kormány felelőssége is. A mintegy hat köbméternyi fáradt olaj illegális beeresztése a vízbe ökológiai katasztrófát okozott, különösen, mert a szennyezés egy a természetvédelmi törvény által védett úszóláphoz tartozó nádast, számos védett faj állományát érinti.

Minden elismerés azoknak a vízügyi dolgozóknak, akik már több napja a kárelhárításon dolgoznak, ugyanakkor piros lap a Kormánynak, hogy ilyen egyáltalán előfordulhat. Ráadásul a környezetkárosítás következményeit felerősíti az a tény, hogy a Duna-ág az eddigi szükséges javító célú beavatkozások hiányában már most is leromlott ökológiai állapotban van.

 

A ráckevei Duna-ág egy olyan, az országban egyedülálló, komplex vízgazdálkodási rendszer, amely a nagytérségi vízleadás, az öntözés, a rekreáció, természetvédelem, a horgászat, a hajózás mellett még azzal a funkcióval is rendelkezik, hogy tisztított szennyvizet fogadjon be.  Az elmúlt években a rendkívüli esőzések időszakában sokszor előfordult, hogy az esővízzel higított szennyvíz egyenesen a Duna-ágba jutott. Így a hosszú évek során rengeteg nem kívánatos szennyezés érte a Duna-ágat, ami nehezíti a mostani szennyezés okozta környezeti károk semlegesítését.

 

Nem kérdés, hogy a súlyos környezetszennyezés okozóit meg kell találni és felelősségre kell vonni. De nemcsak az ő felelősségük érhető tetten, hanem a kormányé is, amelyik 10 éven keresztül építette le a környezetvédelem intézményrendszerét, a környezetvédelmi hatóságokat. A kormány minden környezetvédelmi szempontot a rövid távú gazdasági érdekeknek rendelt alá, fittyet hányva az emberek és az élővilág egészséges környezethez való jogához.

 

 

 

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A multik globális termelési láncainak aljára száműzött magyar munkavállalók OECD statisztikák szerint 30%-kal többet dolgoznak, mint egy átlagos német…