2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kárpáti Rebeka: „Belenőttem a médiafigyelembe

Kárpáti Rebeka: „Belenőttem a médiafigyelembe

 

A kommentkultúránk okozta sérelmekről vallanak a hírességek

A közösségi média elsődleges célja a kapcsolódás, a közösség építése, de sokszor itt kapjuk a legrombolóbb kritikákat: nicknevek mögé bújva sokan képtelenek megfelelni a kommentkultúra alapszabályainak. Olykor Kárpáti Rebekának és Sydney van den Boschnak is meg kell küzdenie a rosszindulatú és bántó megjegyzésekkel.

Kárpáti Péter lánya, Kárpáti Rebeka úgy nőtt fel, hogy édesapját egy ország ismerte, így már kiskorában megtapasztalta, hogy milyen a hírességek élete. „Édesapám miatt „belenőttem” a médiafigyelembe, így ez számomra nem teljesen szokatlan jelenség, de a közösségi média akkor még nem volt jelen” – meséli Rebeka, és hozzáteszi, hogy az utóbbi években a rosszindulatú, név nélküli kommentelési lehetőségre egyre több felület ad teret. „Bár a média régen is létezett, de nem tudtál bárkit ennyire közvetlenül, könnyen elérni, megszólítani, mint napjainkban. Szerintem nincs rendben, mikor valaki saját magát nem vállalva, név nélküliségbe burkolózva tudatosan bántóan áll mások felé és így kommentelget. Ilyen szempontból szerintem nagyon rossz irányba tart a világ. És félreértés ne essék, nem az a baj, ha van konfrontálódás, van vita, de akkor abba álljon is bele, vállalja is fel, aki kezdeményezi. Megtanultam, hogy csak azoknak az embereknek adjak a véleményére, akikre felnézek, akit szeretek, és aki rakott le olyat az asztalra, ami miatt érdemes megfogadni a kritikáját – az összes többi meg, ahogy a nagymamám mondaná, szarvasbőrrel le van takarva.”

Hasonlóképpen vélekedik Sydney van den Bosch is, aki Rebekához hasonlóan a GLAMOUR Women of the Year Az év közösségimédia-sztárja kategória jelöltjei között szerepel. „Régen sokat foglalkoztam a kommentelők visszajelzéseivel, de manapság már kizárólag a közeli hozzátartozók és a számomra releváns emberek véleménye számít. Persze, ha valaki ismeretlenül intelligens és szakmai véleményt fogalmaz meg velem szemben, azt szívesen fontolóra veszem és adott esetben levonom belőle a tanulságokat, de azok a megjegyzések, amiket pusztán a rosszindulat szül, az az adott illető frusztráltságát tükrözi, ebben pedig nem vagyok partner. Én soha nem támadtam így senkit, és nem is hiszem, hogy ennek a nyilvánosság előtt létjogosultság van” – árulja el a Szerencsekerék háziasszonya.

A kategória jelöltjei között szerepel Fuller Bianka pszichológus is, aki hivatása mellett tiktokkerként is szívügyének tartja, hogy az emberek olyan kézzelfogható információkhoz jussanak a lelki egészséggel kapcsolatosan, amelyek segítenek nekik megérteni: nincsenek egyedül a mindennapi elakadásaikban. Ő úgy érvel, hogy jó dolog, ha kapunk visszajelzéseket, ha reagálnak ránk, mert ilyen módon kapcsolódni tudunk azokkal, akik miatt eredetileg az ember a közösségi médiát használja – hiszen a platform elsődleges célja éppen az, hogy kapcsolódjunk. „Viszont sok esetben a kommentelési kultúra sajnos nem ideális, és emiatt lehetnek negatív következményei. Sok felhasználó gátlástalanul, kevésbé empatikusan kommentel, és ez rossz hatással lehet az ember önbecsülésére. Márpedig, ha valakinek nincs egy határozott, kiépült énképe, vagy van egy olyan pont az életében, amiben bizonytalan, akkor azt a negatív kommentekkel sokkal könnyebb tovább rombolni. Épp ezért fontos megvizsgálni mindannyiunknak: tudom-e, ki vagyok, mi fontos számomra, illeszkedik-e az értékrendem ahhoz, amit kommunikálok. Ha ezzel rendben vagyunk, akkor valószínűleg sokkal kevésbé fognak hatni ránk a negatív kommentek. Tehát azt gondolom, ez egy kétélű fegyver: jó, mert tudunk vele kapcsolódni, de közben pedig kivédhetetlen, hogy kapjunk sértő, bántó kommenteket is” – érvel a szakember.

A GLAMOUR Women of the Year jelöltjeire március 21.  éjfélig lehet szavazni a woty.glamour.hu linken, Az év közösségimédia-sztárja kategóriában Sydney van den Bosch, Fuller Bianka és Kárpáti Rebeka mellett DJ Yamina és Lady Szomjas várja a szavazatokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek