2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, az a nap, amikor a világ szembesült a náci népirtás gyalázatával

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, az a nap, amikor a világ szembesült a náci népirtás gyalázatával

Január 27-e az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának a napja. Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította ezt a napot a holokauszt nemzetközi emléknapjává.

Ezen a napon, 1945. január 27-én lépett be a Krakkó városához közel fekvő haláltábor kapuján az első ukrán front néhány katonája. Ők szembesültek elsőkként mindazzal a borzalommal és az addig sosem tapasztalt emberi aljassággal, ami csak ebben a táborkomplexumban közel 2 millió – jórészt zsidó származású – ember halálát okozta. A második világháborús népirtás következtében összesen mintegy 6 millió ember halt meg szörnyű módon, embertelen körülmények között.

Fontos, hogy megemlékezzünk a holokauszt áldozatairól. Egyfelől ezt kívánja meg a tisztelet, másfelől pedig az, hogy nem árt magunkat figyelmeztetni időről-időre arra, hogy a gyűlölet, mások rosszindulatú megbélyegzése nagyon könnyen hova vezethet. Az emberi élet egyszeri és megismételhetetlen, ezért nincs alantasabb dolog annál, mint iparszerűen, tudatosan-tervszerűen kiírtani másokat, mint ahogy a nácik tették zsidó embertársainkkal a második világháború idején.

Az LMP-Magyarország Zöld pártja mindig is elítélte az erőszakot és a gyűlöletet, a holokauszt szörnyű, emberiségellenes tetteit. Ezért is tisztelgünk és emlékezünk meg január 27-én a népirtás áldozatai előtt.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,

az LMP társelnökei

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó pillanatban változtatott életén Peller Károly. Előszőr a térdei mondták fel a szolgálatot, aztán cukorbeteg lett. Hét évig rombolta a szerve…

További cikkek