2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Így érheti el, hogy a gyümölcsös bőségesen teremjen

Így érheti el, hogy a gyümölcsös bőségesen teremjen

A gyümölcsfák telepítése és gondozása komoly feladat. Amennyiben a facsemeték elültetésekor nem járunk el kellően körültekintően, könnyen kiszáradhatnak. 

Ha a célunk az, hogy a fák ne csak ímmel-ámmal teremjenek, hanem bőségesen, akkor számos teendő vár ránk. Időt kell szakítanunk többek között a hiánybetegségek megelőzésére, hiszen ha már kialakulnak, sokkal nehezebb leküzdeni őket. Ehhez több hasznos terméket is találunk a Gazdadiszkont gyümölcstermesztés kategóriájában.

A gyökeresedés elősegítése kardinális kérdés

Szerves trágya használatával rögvest a facsemeték elültetését követően gyorsabban fognak növekedni a gyökereik. Ez kiemelkedően fontos, hogy életképes legyen a fa, és képes legyen elviselni az aszályosabb időszakokat is, vagy épp a fagyokat.

Termékek, amelyek rendkívül hasznosak a gyümölcsösök esetében

Egy gyümölcsösben csak akkor lehet megfelelő mennyiségű termés, ha kellő mennyiségű és minőségű virágzat alakul ki. Ezt elősegíthetjük például a borax felhasználásával.

Növénykondicionáló segítségével megelőzhetők a csapadékhiány következtében fellépő káros hatások a gyümölcsösökben. A Gazdadiszkont biostimulátorai között van olyan készítmény, amely elősegíti, hogy a termések, mint például az alma hosszabb ideig tárolhatóak legyenek minőségromlás bekövetkezése nélkül. Amennyiben ugyanis elegendő kalciumhoz jut egy gyümölcs, akkor a tárolása során jóval kevesebb vizet veszít.

A gyümölcsfákat érhetik különféle stresszhatások. Ilyen többek között a fagy mellett a gyökérfulladás, a gyomirtás, a szélverés vagy épp a jégverés. Az aminosav növénykondicionálókkal a fák hamarabb ki tudják heverni azon negatív következményeket, amelyeket a stresszhatás következtében elszenvedtek. Ennek hála sokkal hamarabb fognak ismét fejlődni, mint normál esetben.

Kiegyenlített, komplex lombtrágya segítségével támogatható a fák vegetatív és generatív fejlődése is. Ez kiemelten fontos ahhoz, hogy a fák hozzájussanak a szükséges mikroelemekhez, és a termés bőséges legyen.

Amit lehet, érdemes megelőzni

A kalciumhiány megelőzését lombtrágyával lehet megoldani. Létezik olyan termék, amely gond nélkül keverhető a legtöbb növényvédő szerrel.

Amennyiben a termések túlságosan korán elkezdenek lepotyogni a gyümölcsfáról, az általában a termés hormonális egyensúlyának felborulása miatt történik. Ilyenkor a termés növekedését elősegítő, valamint a növekedést gátló hormon közötti egyensúly bomlik meg.

Ha utóbbit, azaz az abszcizinsav-szintet emelni tudjuk, akkor a terméshullás mértékét csökkenthetjük. Erre a célra is kitűnően alkalmas lehet egy aminosavas növénykondicionáló.

A káliszappan bizonyítottan hatékonyan tudja segíteni a gomba- és rovarölőszerek tapadásfokozását. A növények felületén a permetcseppek sokkal jobban szétterülnek a káliszappan bevetésének köszönhetően. Alkalmas továbbá levéltetvek, atkák és levélbolhák távoltartására, valamint azok eltávolítására egyaránt./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek