2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Hogyan rendezz be egy akváriumot?

Az akvarisztika remek hobbi, akár egy városi lakásban is közelebb hozza egy kicsit a természetet, egy szépen berendezett akvárium pedig dekorációs célból sem utolsó. Ha te is kedvet kaptál hozzá, akkor tarts velünk, és olvasd el gyorstalpaló akváriumberendezési útmutatónkat!

 

 

Az akvárium elhelyezése, előkészítése

 

Miután kiválasztottad a szimpatikus méretű és formájú akváriumot, először is takarítsd ki újdonsült szerzeményedet. Ehhez viszont ne használj semmiféle vegyszert, kizárólag vizet és egy tiszta szivacsot, amit előtte szintén nem ért semmilyen tisztítószer.

 

Miután ezzel megvagy, válaszd ki az ideális helyszínt. Az akváriumnak érdemes egy csendes sarkot találni, ahol nem zavarja majd a halakat a TV-ből, rádióból, számítógépből eredő zaj. Ezenfelül nem tanácsos sem az ablakba, sem a fűtőtest közelébe helyezni. Ugyanakkor a saját érdekedben azt is vedd figyelembe, hogy az akvárium könnyen hozzáférhető legyen, hiszen így egyszerűbb lesz takarítani.

 

A szükséges elektromos berendezések

 

Mivel a cél az, hogy a halak számára olyan közeget biztosítsunk, ami hasonlít a természetes élőhelyükhöz, ezért szükség van néhány “segédeszközre” is. Például világításra, hiszen bár a direkt napfény kerülendő, a halaknak és a növényeknek azonban szükségük van a fényre. Érdemes olyan izzót választani, aminek a napfénnyel megegyező a színhőmérséklete, hiszen ezzel lehet leginkább imitálni a természetes fényt az akvárium élőlényei számára.

 

Ezenfelül szükség lesz még egy szűrőre, ami folyamatosan tisztítja a vizet, felfogja a szennyeződéseket (pl. maradék haleleség, halak ürüléke, stb.) További fontos kiegészítő a levegőztető. A halaknak ugyanis oxigénre is szükségük van. Természetes közegben ezt a növények és a víz állandó mozgása biztosítja számukra, de akváriumi körülmények között ezt a feladatot egy jó légpumpa végzi el, amit megrendelhetsz a Petguru webáruházból is. Ezt tehát semmiképp se hagyd ki a kötelező felszerelésből!

 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy (hálószobai akvárium esetében) éjszakára kikapcsolják a levegőztetőt, mert zavarja őket a berregés, bugyborékolás. Azonban ahogy mi is lélegzünk éjszaka, úgy a halaknak is éjjel-nappal szükségük van az oxigénre. Ezért ha nem tudsz aludni a levegőztetőtől, akkor inkább telepítsd át máshova az akváriumot.

 

Végül, de nem utolsósorban egy fűtőberendezésre és egy hőmérőre is szükség lesz, hogy biztosíthatsd a víz állandó, optimális hőmérsékletét.

 

Az élőhely kialakítása

 

Itt aztán szabadjára engedheted a fantáziádat! Ha a megfelelő aljzat már megvan, akkor a többi a képzeletedre van bízva. Helyezz el különböző fajtájú növényeket, díszes kavicsokat, üreges fa gyökereket és ágakat. Napjainkban már olyan olyan mutatós dekorációkat is lehet kapni, mint a miniatűr sziklafal barlanggal vagy a Kínai Nagy Fal egy részletének kicsinyített mása. Vagyis a dekoráció területén határ a csillagos ég!

 

Talán mondanunk sem kell, hogy ezek elsősorban esztétikai célokat szolgálnak,és te gyönyörködsz majd bennük. Ugyanis a halaknak teljesen mindegy, hogy egy víz alatti kastélyon vagy egy egyszerű fagyökér alatt úsznak át. /X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…