2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Visszalépés az ukrán nyelvtörvény eltörlése

Visszalépés az ukrán nyelvtörvény eltörlése

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint Magyarország nem ismeri és nem ismerheti el az ukrán nyelvtörvény eltörlését, az egyértelmű visszalépés a kárpátaljai magyarság számára.

Erről Rétvári Bence beszélt a Jogérvényesítés a gyakorlatban – Székelyföldtől Délvidékig című konferencián csütörtökön a fővárosban, a Magyarság Házában.

Felidézte, hogy korábban sem voltak idilli állapotok Kárpátalján, a nyelvtörvény csak kismértékben érvényesült, az, hogy ezt is eltörölték, egyértelmű visszalépés. Magyarország örül és támogatja, hogy Ukrajnában a demokrácia minél szélesebb körű legyen, de ez soha sem járhat más embercsoportok jogainak, különösen a szerzett jogoknak a sérelmével – fejtette ki Rétvári Bence, aki szerint a többségi nemzet szabadsága is akkor teljesedhet ki, ha a mellette nemzetiségi sorban élő magyarság szabadsága is kiteljesedik.

Kifejtette: az semmiképpen sem fogadható el, hogy a magyar nemzetiség jogai csökkenjenek bármelyik országban, így Ukrajnában, Kárpátalján sem.
1990-ben, a rendszerváltáskor több különböző nemzetközi, vagy magyar alapítású jogvédő szervezete jött létre, de sokáig nem látták, hogy ezek minden szabadságjogért egyformán harcoltak volna – mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve: a kisebbségi jogok, a határon túli magyarok védelme mintha mostohagyerek lenne a részükről a mai napig. Jó lenne, ha ezek a szervezetek kellő súllyal vennék be saját portfóliójukba ezt a területet is, hiszen ez teszi igazán hitelessé tevékenységüket – jegyezte meg.

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány, illetve az intézet azért tölt be fontos szerepet, mert olyan polgárokat, jogfosztott embereket képviselnek, akiket nem képviseltek megfelelően az elmúlt húsz évben – hangsúlyozta.
Hozzátette: az alapítvány támogatásával arra áldoznak közpénzt, amit igazából a szomszédos államok kormányzatainak kellene megtenniük. Olyan jogokat igyekeznek biztosítani, amit például a román államnak kellene biztosítania – mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve: ezzel tulajdonképpen a román költségvetés válláról vesznek le terhet.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek