2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Változások az új Ptk. hatálybalépésével

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv jelentősen átalakítja a magyar jogi kereteket. A hatalmas, 1596 paragrafusból és 3968 bekezdésből álló jogszabály jelentősen kihat majd mindennapjainkra, és komolyan érinti az üzleti élet résztvevőit is.  Az OPTEN Kft a legfontosabb változásokról és azok várható hatásairól tartottak ma sajtótájékoztatót a Budapesti Ügyvédi Kamarában.

A március 15-én hatályba lépő új Ptk. sok ponton fog változtatni a jelenlegi rendelkezéseken, hiszen a statisztikák szerint 3968 bekezdésének 42%-a minősíthető vadonatúj szabálynak. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a rendelkezések jóval több, mint felének már van valamilyen jogszabályi előzménye. A bekezdések 7%-a egyezik meg szóról szóra a régi szabályokkal, 18%-uk pedig tartalmilag azonos. A rendelkezések további egyharmadának ugyan szintén van valamilyen előképe, csak ezeken az új Ptk. érdemben változtat.
A statisztikák szerint a legradikálisabban a családjog, és a társasági jog változott: a családjogban a rendelkezések 85%-a vagy teljesen új, vagy jelentősen módosult. A jogi személyek jogánál (amelyet most még nagyobbrészt a Gazdasági társaságokról szóló törvény szabályoz) ez az arány 75%. A másik végletet az öröklési jog képviseli, amelyben az új bekezdések száma 22%, a változatlanoké, vagy alig változottaké 43%.
A számoknál azonban fontosabb lehet, hogy az új Ptk. jelentős koncepcionális változásokat is bevezetett. „Kettéválasztotta például a szerződésen kívül okozott kár szabályait a szerződésen belülitől, és ezzel egy régi magyar jogi hagyománnyal szakított” – fejtette ki Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet elnöke az egyik fontos változást.
Az új Ptk. ezen jelentős változásainak elmélyítéséhez az idő mellett komoly szakmai háttérre is szükség van. Ződi Zsolt, az Opten jogi szakmai igazgatója úgy véli: „a magas szakmai színvonal támogatásához minden segítséget meg kell adnia egy felelős jogi kiadónak” – ezt megerősítendően tartottak ma a Budapesti Ügyvédi Kamarában telt házas Ptk. Konferenciát (az OPTEN Kft. és a Magyar Ügyvédi Kamara szervezésében), mely a résztvevők jelentős részének ingyenes lehetőséget biztosított a kitűnő szakemberek előadásainak meghallgatására. Az igazgató szerint az érdekképviseleti szervezetek egyre nagyobb szerepvállalása figyelhető meg azon a téren is, hogy tagjaik magas színvonalú jogi hátterének finanszírozásában is szerepet vállalnak.  Kiemeli: „Büszkék vagyunk arra, hogy számos terület mellett az ügyvédi, igazságügyi szakértői, végrehajtói, könyvvizsgálói szervezetek valamint a történelmi hagyományokkal bíró Jogász Egylet is együttműködik velünk tagjaik szakmai fejlődésének érdekében.”
Az idén 20 éves, és a céginformációs piacon rendkívül népszerű Opten Kft. immár több, mint 10 éve foglalkozik jogi információs szolgáltatásokkal, jogi adatbázisokkal és kiadványokkal. „Komolyan gondoljuk azt, hogy a jogász szakmát kiszolgáljuk, és a jogi közösséggel intenzív kapcsolatot ápolunk”- jelentette ki Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek