2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • V4-külügyminiszterek – Szijjártó: erősíteni kell a keleti partnerséget, mert az híd Európa nyugati és keleti fele között

V4-külügyminiszterek – Szijjártó: erősíteni kell a keleti partnerséget, mert az híd Európa nyugati és keleti fele között

(MTI) – Erősíteni kell az Európai Unió keleti partnerségi programját, mivel az hidat képezhet Európa keleti és nyugati fele között, s megteremtheti ezek együttműködését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pozsonyban az MTI-nek nyilatkozva.
A magyar diplomácia vezetője erről azzal a széles körű találkozóval kapcsolatban beszélt, amelyen a visegrádi négyek és a keleti partnerség országainak külügyminiszterei, valamint a svéd és a román diplomácia vezetői vettek részt. A találkozó központi témája a keleti partnerség országaival (Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Ukrajna) folytatott együttműködés fejlesztése volt, ugyanakkor szó esett az energiabiztonságról és más aktuális külpolitikai kérdésekről is.
„Azt szeretnénk, ha Európa keleti és nyugati fele pragmatikusan és kulturáltan együtt tudna működni, ehhez a keleti partnerség egy nagyon fontos hidat tud képezni, ezért Magyarország a program erősítését javasolja az Európai Uniónak” – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: ebben a kérdésben a visegrádi négyek között teljes az egyetértés.
A magyar diplomácia vezetője az MTI-nek nyilatkozva elmondta azt is: úgy vélik, hogy az EU-nak stratégiai partnerséget kell kialakítania Azerbajdzsánnal, amely az egyetlen új gázbeszerzési forrás a közeljövőben. „Azerbajdzsán az egyetlen olyan ország jelenleg, amely belátható időn belül újabb gázbeszerzési forrás lehet Európa számára (…), ezért azt szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió, benne a visegrádi négyekkel, Azerbajdzsánnal stratégiai együttműködést alakítson ki” – fogalmazott Szijjártó Péter.
Hozzátette, hogy a találkozón ismertette azt a magyar álláspontot is, miszerint az EU-nak változtatnia kellene a Fehéroroszországgal szembeni hozzáállásán, és szoros együttműködést kellene kialakítania vele. „Értékelni kell ennek az országnak a stabilitását és azt a szerepet, amelyet a minszki megállapodásokban játszik” – jegyezte meg. (A minszki megállapodások az ukrán válság tartós rendezését célozzák.)
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: az értekezleten szó esett a keleti partnerség országaiban zajló reformok támogatásának lehetőségeiről, az ezekkel kapcsolatos tapasztalatcseréről és a közelgő rigai – szintén keleti partnerségi – csúcstalálkozó témáiról, valamint annak a közös nyilatkozatnak a témáiról is, amelyet a részt vevő országok külügyminiszterei Rigában szeretnének elfogadni.
A találkozón, illetve az azt követő sajtótájékoztatón részt vett Federica Mogherini is. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a rigai csúcskonferencia előkészületeinek szempontjából nagyon fontosnak nevezte a pénteki pozsonyi találkozót, amelyen elmondása szerint több területen előrelépést sikerült elérni.
A visegrádi négyek és a keleti partnerség országainak mostani találkozója már a hatodik volt ilyen „összeállításban”, s egyben az utolsó külügyminiszteri szintű V4-es rendezvény Szlovákia júniusban végződő V4-elnöksége idején.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek