2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Túlteljesített a Darányi-terv

A tervezettnél kétszer többen, összesen 112 ezren vettek részt a Darányi Ignác Terv képzésekkel foglalkozó pillérében meghirdetett agrárgazdasági képzéseken. A mögöttünk álló hétéves EU-s támogatási ciklusban agrárgazdálkodók, élelmiszeripari és erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberek szerezhettek új képesítéseket az ágazat versenyképességének növelése érdekében.
Hét év alatt összesen 112 648 magyar gazdálkodó és élelmiszeripari szakember vehetett részt szakmai képzéseken a Darányi Ignácról elnevezett EU-s program keretében. Az ország minden pontjáról könnyedén elérhető képzési hálózatban 108 617 fő szerzett sikerrel valamilyen új tanúsítványt, bizonyítványt vagy diplomát és vele modern gazdálkodási ismereteket annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és élelmiszeripar versenyképessége javuljon.

„A program szinte minden képzési szegmensben messze túlteljesítette a várakozásokat” – mondta Cserháti Gábor, az EU-s agrártámogatások ellenőrzését végző KPMG igazgatója. A program eredetileg 55 ezer sikeres képzéssel számolt; ezt csaknem száz százalékkal sikerült meghaladni, és szinte minden képzési szegmensben magasabb volt a részvétel és a sikeres vizsgatételek száma a várakozásoknál. A tervezett 14 800 helyett több mit 21 ezer nő szerzett például valamilyen képzettséget, a 40 év feletti résztvevők száma pedig a tervezett 20 ezer helyett meghaladta az 52 ezret.

A program keretében a tanfolyamokon részt vevők a kötelező képzések mellett szabadon választott tárgyakat is tanulhattak, ezek közül az aránykalászos gazdaképzés, a növényvédelmi tanfolyam és az integrált növény- és talajvédelmi ismeretek bizonyultak a legnépszerűbbeknek, de emellett csaknem nyolcvan speciális képzés is helyet kapott a programban.

A program hét éve alatt 82 240 támogatási igény futott be a lebonyolító hatósághoz, összesen 8,17 milliárd forintos támogatási kérelemmel. Ebből idén június 30-ig összesen 6,73 milliárd forint támogatást ítéltek meg és fizettek ki. „A jóváhagyási ráta 95 százalékos volt, ami kifejezetten jó eredménynek számít egy ilyen kiterjedt, sok szereplős EU-s program esetében. A teljesítmény biztatónak tűnik annak fényében is, hogy a szakképzés az Európai Bizottság által most augusztusban elfogadott 2014–2020 programozási időszakra vonatkozó magyar vidékfejlesztési programban is meghatározó helyet kap” – mondta el a KPMG igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek