2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Több mint félmillió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz a magyar iskolákban

Több mint félmillió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz a magyar iskolákban

A Nemzeti Iskolagyümölcs Program keretében a Kormány 2010 óta 500 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277 ezer gyermek helyett mára már 538 ezer gyermek kapjon heti legalább két alkalommal legalább kétféle gyümölcsöt, mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett szakmai fórumon.
Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcsöt és gyümölcslevet osztanak ki az iskolákban. A magyar mezőgazdaság világszínvonalú termékeivel a Nemzeti Iskolagyümölcs-program esélyt ad arra, hogy a magyar gyermekek egészségesebb, teljesebb életet élhessenek.

 

A Nemzeti Iskolagyümölcs program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek célja, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így Magyarországon ma már több mint fél millió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.

 

2009-ben az Európai Közösség a gyermekéhezés illetve az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás felszámolására indította útjára az iskolagyümölcs-programot, mely kettős célt szolgál: megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel a zöldségeket és gyümölcsöket, illetve megakadályozni az elhízást azáltal, hogy az egészségtelen élelmiszerek helyett az egészséges tápanyagok fogyasztására ösztönözi őket.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései szerint egy egészséges ember számára napi 400 gramm zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása szükséges. Ehhez képest a napi gyümölcs- és zöldségbevitel világszinten átlagosan 300 gramm, EU szinten átlagosan 136 gramm, míg Magyarországon átlagosan 100 gramm.

 

A felmérések szerint a 2010/2011-es tanévben a program összesen 54.000 iskolát és 8,1 millió gyereket érintett, népszerűsége azóta folyamatosan nő. A programnak köszönhetően Magyarországon ma már több mint félmillió kisdiák jut átlagosan hetente legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcshöz és zöldséghez az iskolában. A hatékonyságot továbbá az is növeli, hogy 2013/2014-es tanév óta nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 5-6. osztályos tanulók is bekapcsolódhattak a programba.

 

Az EU legalább 50%-ban finanszírozza a programot az egyes országokban, de a támogatás összege az adott országban résztvevő gyerekek számától, illetve a gazdasági fejlettségtől függ. A 2013/2014-es tanévben 25 ország között mintegy 90 millió eurót osztottak szét.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek