2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tavares-jelentés – Fidesz: a Ház mondja ki, az EU visszaél hatalmával!

Tavares-jelentés – Fidesz: a Ház mondja ki, az EU visszaél hatalmával!

Budapest, 2013. július 3., szerda (MTI) – A Fidesz és a KDNP azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sürgősséggel fogadja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az Európai Unió visszaél hatalmával – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Európai Parlament (EP) szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést.
    Az EP-határozatot minősítő magyar országgyűlési határozat – amelynek beterjesztését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be – kimondaná: az EU visszaél hatalmával, az EP döntése mögött üzleti lobbiérdekek húzódnak, Magyarország ellen pedig valójában nem demokrácia-, hanem rezsieljárás zajlik – ismertette Rogán Antal. Elmondta, a dokumentum azt is tartalmazná: a magyar parlament nagyon veszélyesnek tartja egész Európára nézve, hogy az üzleti lobbiérdekek akadálytalanul érvényesülhetnek az unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat. A frakcióvezető egyúttal felszólította a kabinetet, ne engedjen az uniós nyomásnak, ne hagyja csorbítani az ország jogait, és folytassa a rezsicsökkentést.
    Azt is szerepeltetnék a határozatban, legalább az indoklásában – folytatta a politikus -, hogy a magyarok mindig tiszteletben tartották az Európai Unió véleményét, „ezért elvárjuk, hogy az EU is tiszteletben tartsa a mi véleményünket Európáról”.
    Az indítványt csütörtökön terjesztik be a kormánypártok, és azt pénteken el is fogadhatja a Ház.
    Rogán Antal a tájékoztatón bírálta a jelentést megszavazó magyar szocialista EP-képviselőket és – az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában helyet foglaló – Bokros Lajost. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek a politikusok szavazatukkal veszélybe sodorták Magyarországot és a rezsicsökkentést, ami döbbenetes.
    Az EP plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik „időben és megfelelő módon”, akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek