2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tállai András: a feladatfinanszírozási rendszer finomhangolására van szükség

Tállai András: a feladatfinanszírozási rendszer finomhangolására van szükség

Az önkormányzati feladatfinanszírozási rendszer finomítására, egy új támogatási fejlesztési rendszerre, a települések gazdálkodásában szerepet vállaló személyek felelősségének szabályozására, valamint több forrásra van szüksége az önkormányzati szférának a jövőben – erről a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten.
Tállai András az Országos Önkormányzati és Közigazgatási Konferencián a Duna Palotában az elmúlt négy év eredményeiről valamint elképzeléseikről számolt be önkormányzati és kormányzati tisztviselők előtt. Azt hangoztatta, nagy eredménynek tartja, hogy az átalakítás során sikerült megőrizni az önkormányzati alapértékeket, így ma minden településnek saját önkormányzata, választott polgármestere, vagyona valamint rendeletalkotási lehetősége van.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a finanszírozási rendszer átalakításával párhuzamosan lényegében megszűntek az önkormányzati rendszer adósságterhei, ugyanakkor sikerült új fejlesztéseket indítani, a korábbiakat pedig befejezni.

Közölte, a feladatfinanszírozási rendszert tovább kívánják finomítani, és emlékeztetett arra is, hogy az idei évtől több területen, így például már a gyermekétkeztetésben is feladatfinanszírozást vezetnek be a korábbi normatív alapú támogatás helyett.

Arról is beszélt, hogy 2014-től a korábbi “önhiki” (önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása) helyett bevezetik a “mükit”, az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló hasonló támogatást. Utalt arra, hogy 2014-re erre a célra 38,6 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

Emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzati hitelfelvételhez már kormányengedély szükséges. Elmondta, 2012-ben 75 “ügyletet” (egy önkormányzatnak több ilyen ügylete is lehetett) engedélyeztek összesen 57,1 milliárd forint értékben, míg tavaly 86-ot, 19,4 milliárd forint értékben.

Érzékeny kérdésnek nevezte az adósságkonszolidációból kimaradt 1167 település helyzetét. Közölte, 2014-től négy éven át évente 10 milliárd forintot különítenek el “kárpótlásként” a korábban jól gazdálkodó, el nem adósodott önkormányzatok számára a költségvetésben.

Jelezte, még nem döntöttek arról, milyen formában kapják majd meg ezek az önkormányzatok ezeket az alapvetően fejlesztési célú forrásokat.

Tállai András azt mondta, meg kell akadályozni, hogy az önkormányzatok újra eladósodjanak, ugyanakkor arról is beszélt, szükség van újabb fejlesztésekre is. Jelezte, az új rendszer sem zárja ki az újabb hitelfelvételeket.

Ezzel összefüggésben elmondta, erősíteni akarják az önkormányzati gazdálkodásáért való személyi felelősségi rendszert. Úgy fogalmazott, olyan érzékeny szabályozás kell, ahol a megválasztott vezetőknek is érezniük kell felelősségüket, hogy ne hozzanak olyan felelőtlen döntéseket, melyekkel évtizedekre eladósíthatják az önkormányzatokat.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek