2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Tádzsikisztánban több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket

Szijjártó: Tádzsikisztánban több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket

Tádzsikisztánban több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket, hiszen ebben a közép-ázsiai országban van Ázsia vízenergia-készletének 54 százaléka, a tádzsikisztáni vízbázis az összes közép-európai vízigény több mint háromszorosa – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán nyilatkozva dusanbei tárgyalásai után.

Elmondta, Tádzsikisztánnak 900 folyója és 1500 hegyi tava van, viszont a potenciális vízenergiának mindössze öt százalékát használja ki, és a lakosságnak csak a 45 százaléka jut hozzá közvetlenül ivóvízhez. Így nagyon sok lehetőség adódik a magyar vízgazdálkodási technológiák tádzsikisztáni exportjára – tette hozzá. Szijjártó Péter beszámolója szerint Emomali Rahmon tádzsik elnökkel állapodott meg abban, hogy az ország magyar vízgazdálkodási technológiákat von be a gazdaságfejlesztésbe. Magyarország pedig a magyar cégek beruházásainak megkönnyítésére létrehozott egy 38 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál – közölte, hozzátéve, hogy a tádzsik vezetés a 20 diáknak felajánlott magyar ösztöndíjat alapvetően a magyarországi vízügyi felsőoktatásban fogja igénybe venni. Tádzsikisztán határvédelem szempontjából hasonló helyzetben van, mint Magyarország, ugyanis azzal, hogy szigorúan védi az afgán határt, nemcsak saját magát védi, hanem szomszédait, sőt Európát is, hiszen mind a radikális vallási tanok, mind a terrorizmus, mind a kábítószer-kereskedelem szempontjából Afganisztán a világ egyik legnagyobb gócpontja – mondta a miniszter. Magyarország is déli határainak védelmével nemcsak saját magát, hanem Európát is védi – jegyezte meg. „Ezért abban állapodtunk meg a tádzsik vezetőkkel, hogy miután az Európai Unió most csak egy jelképes összeggel támogatja a tádzsik-afgán határ védelmét, Magyarország kezdeményezi, hogy az EU 100 millió euróval járuljon hozzá a radikalizmus, a terrorizmus és a kábítószer terjedése elleni tádzsik erőfeszítésekhez” – mondta Szijjártó Péter. A felek megállapodtak a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodás szövegében, a megállapodást New Yorkban az ENSZ Közgyűlése szeptemberi időszaka alatt írják alá. „Ez hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább bővüljön gyógyszeripari és élelmiszer-biztonsági együttműködésünk” – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője. Közölte, Tádzsikisztán magyar élelmiszer-biztonsági technológiákat is szeretne importálni, ugyanis az ország területének csak hét százalékát tudja mezőgazdasági termelésre fordítani, ezért nagy az élelmiszer-biztonság jelentősége. A Richter Gedeon gyógyszergyár pedig már több mint száz termékét regisztráltatta Tádzsikisztánban, és gyógyszerei nagyon népszerűek – mondta. A miniszter ezzel befejezte közép-ázsiai körútját. Látogatásának legfőbb célja volt kellőképpen felkészíteni Magyarországot a visegrádi csoport (V4) következő, július 1-jén kezdődő soros elnöki tisztére. A magyar elnökség legfontosabb feladata ugyanis az lesz, hogy a V4-ek jelentős mértékben fejlesszék a Közép-Európa és Közép-Ázsia közötti együttműködést. (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek