2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter: 37,6 millió dollár értékben kötöttek szerződést magyar cégek

Szijjártó Péter: 37,6 millió dollár értékben kötöttek szerződést magyar cégek

(MTI) – Összesen 37,6 millió dollár (10,8 milliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket magyar vállalatok hétfőn Indonéziában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakartában a magyar közmédiának.

A tárcavezető – aki az Orbán Viktor kormányfő vezette delegáció tagjaként érkezett a délkelet-ázsiai országba – kifejtette: a szerződésekből kiemelkedik a Fővárosi Vízműveké, amely a 36 millió dolláros megállapodás értelmében 34 indonéz település víztisztító és vízgazdálkodási rendszerét építi ki, illetve újítja majd fel.

A Fővárosi Vízművek üzleti lehetősége még tovább bővülhet – folytatta -, mert a társaság arra is szerződött a jakartai vízművel, hogy közösen mérik fel az indonéz fővárosban a vízrendszer működtetésének modernizációját, és ha szükség lesz további lépésekre, akkor a Fővárosi Vízművek már egy előnyösebb pozícióból indulhat.

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy magyar IT-vállalatok 1,6 millió dollár értékben végezhetnek fejlesztéseket nagy indonéz IT-cégeknek.

Örömteli hírnek nevezte, hogy az év közepétől a magyar Cellum vállalat mobilfizetési alkalmazásai futnak majd a legnagyobb indonéz mobiltelefon-gyártó cég készülékein.

Elmondta továbbá, hogy az Eximbanknál egy 200 millió eurós hitelkeretet nyitottak a magyar-indonéz vállalatközi együttműködés fejlesztése érdekében.

A külgazdasági és külügyminiszter jakartai kétoldalú tárgyalásairól is beszámolt. A magyar diplomácia vezetője megbeszélést folytatott Retno Marsudi külügyminiszterrel, továbbá a közmű- és lakásügyi, valamint a kereskedelmi miniszterrel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Indonézia – a rendkívül komoly földrajzi távolság ellenére is – fontos partner Magyarországnak, hiszen a délkelet-ázsiai szigetországban pontosan és jól értik a nemzetközi békefenntartás, a terrorellenes küzdelem, valamint a bevándorlás kezelése érdekében tett lépések jelentőségét.

Magyarország és Indonézia között több együttműködés is létrejött – folytatta -, a két ország kölcsönösen támogatja például egymás tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. Megjegyezte, a 2017-2019 közötti időszakra Magyarország pályázik a testület tagságára.

A külügyi együttműködés kiterjesztéséről is szólt a miniszter, ennek részeként megállapodtak egyebek mellett a diplomaták kölcsönös képzéséről.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Indonézia és Magyarország két fontos pillérét képezheti a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az Európai Unió közötti együttműködésnek. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az EU-nak fontos kérdés, hogy a külső partnerekkel stratégiai jelentőségű kapcsolatot építsen fel a gazdasági megerősödés érdekében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…