2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: még szorosabbra kell fűzni az együttműködést a Nyugat-Balkánnal

Szijjártó: még szorosabbra kell fűzni az együttműködést a Nyugat-Balkánnal

Az elmúlt időszak világpolitikai és világgazdasági változásai felértékelik a Nyugat-Balkán jelentőségét Magyarország számára, ezért az eddigieknél is szorosabbra kell fűzni a gazdasági és politikai együttműködést a térség országaival – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A politikus megbeszélést folytatott macedón kollégájával, Nikola Poposzkival, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a Magyarország és Macedónia közötti együttműködés fontos területe lehet az energetika, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás.
Szijjártó Péter kifejtette: a két ország közötti kereskedelmi forgalom az év első 9 hónapjában 20 százalékkal nőtt, és a magyar export értéke szeptemberben átlépte a százmillió eurót. Komoly eredményeket várnak a Szkopjéban megnyitott kereskedőháztól – közölte, arra is kitérve, hogy az Eximbankban 134 millió eurós hitelkeretet hoztak létre a kétoldalú kereskedelmi forgalom, valamint a magyar és macedón vállalatok együttműködésének támogatására.
A miniszter szerint a két ország közötti gazdasági együttműködés zászlóshajója lehet, hogy arról tárgyalnak: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. részt vehessen a Macedónia és Albánia villamosenergia-hálózatát összekötő interkonnektor megépítésében.
Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a jövő héten közép-európai országok egyeztetnek Kínával, és megállapodást írnak alá Kína, Szerbia és Magyarország között a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizálásáról, így a görög kikötőkbe érkező kínai áruk ezen az útvonalon keresztül juthatnak el Nyugat-Európába. A tervek szerint e három ország Macedóniával is megállapodást kötne, hogy a modern vasútvonal egészen a görög kikötőkig érjen Belgrádtól, és ennek előnyeit élvezhetnék az útvonal mentén fekvő országok – magyarázta.
A miniszter elmondta: a magyar kormány tanulmányozza, hogy a Déli Áramlat projekt lemondása után milyen útvonalon lehetne a legversenyképesebb áron, a legmegbízhatóbb módon és leghamarabb biztosítani a gázszállítási útvonalak diverzifikációját, és van olyan alternatíva, amelyben Macedónia is szerepet játszhat.
Nikola Poposzki azt hangsúlyozta: nagyra értékelik, hogy Magyarország következetesen kiáll országa EU- és NATO-csatlakozása mellett, és amellett, hogy a nyugat-balkáni országok jövőjét illetően nincs alternatívája az euroatlanti integrációnak. Reményét fejezte ki, hogy a Macedónia integrációját hátráltató problémák mielőbb megoldódnak, mert véleménye szerint nem lehet évekre elhalasztani az EU bővítését.
Azt mondta, hogy Magyarországot baráti országnak tekintik, és eddig már több mint negyven kétoldalú szerződést kötöttek. Hozzátette: idén ünnepelik a diplomáciai kapcsolatok felvételének huszadik évfordulóját.
A macedón miniszter a lehetséges együttműködési területek között említette a beruházásokat és a mezőgazdaságot, és üdvözölte a szkopjei kereskedőház megnyitását. A magyar-macedón vegyes bizottság jövő évi ülésén ugyancsak az együttműködési lehetőségekről tárgyalnak majd – jegyezte meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…