2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Magyarország ötpontos akciótervben állapodott meg Fehéroroszországgal

Szijjártó: Magyarország ötpontos akciótervben állapodott meg Fehéroroszországgal

(MTI) – Magyarország ötpontos akciótervben állapodott meg Fehéroroszországgal a kétoldalú gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználása érdekében – mondta el szerdán telefonon az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Minszkben fehérorosz hivatali kollégájával és a miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország fontos szerepet játszik az ukrán válság megoldásában, továbbá egyértelmű lépéseket tett az európai integráció felé, ezért politikai és gazdasági téren is fokozni kell vele az együttműködést.
A miniszter minszki látogatása összefügg azzal, hogy az Európai Unió május 22-én Rigában Keleti Partnerség-csúcstalálkozót tart, amely döntő hatással lehet a program jövőjére. Szijjártó Péter rámutatott: a Keleti Partnerség – amelynek Fehéroroszország is tagja – az unió versenyképességének egyik fontos összetevője. Mint mondta, az unió akkor tudja visszaszerezni versenyképességét, ha létrejön egy pragmatikus és hatékony együttműködés a kontinens keleti és nyugati fele között, épp ezért Magyarország határozottan támogatja az EU és az Eurázsiai Gazdaság Unió közötti konzultáció megindítását is, amelyben Minszknek fontos szerepe lehet. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió tavaly május végén jött létre Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország részvételével.)
Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt mondta, Fehéroroszország esetében a politikai-gazdasági együttműködés kiegyensúlyozásának felgyorsítása és a vízumliberalizáció terén van lehetőség előrelépésre. A tárcavezető szerint nem valószínű, hogy a mostani Keleti Partnerség-csúcstalálkozón bármilyen megállapodás születhet Minszkkel kapcsolatban, ahhoz ugyanis az uniónak „lényegesen ambiciózusabb tervvel kellene Rigába mennie”.
A kétoldalú együttműködésről szólva hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Fehéroroszország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 12 százalékkal, 280 millió dollárra emelkedett, és a cél, hogy ez a következő években tovább növekedjen. Ennek érdekében tárgyalópartnereivel, Andrej Kobjakov miniszterelnökkel és Vladzimir Makej külügyminiszterrel egy ötpontos akciótervben állapodtak meg. Ennek első pontja, hogy még idén megkötik a vállalatok biztonságát szolgáló beruházásvédelmi megállapodást. Második lépésként a magyar Eximbank és a Fehérorosz Fejlesztési Bank közösen létrehozott egy 10 millió dolláros hitelkeretet, amely októberig áll rendelkezésre, és a két ország vállalatainak jövőbeli együttműködését finanszírozza. A magyar tárcavezető a vállalatközi együttműködés területeiként nevezte meg a gyógyszeripart, a feldolgozott élelmiszerek piacát, a híradástechnikát és a mérnöki szolgáltatásokat.
Az akcióterv harmadik pontja arról szól, hogy a magyar kormány támogatja a fehérorosz építőipari beruházásokban való magyar részvételt. Elsősorban sportcélú beruházásokról van szó, köztük a fehéroroszországi nemzeti stadion megépítéséről. Utóbbira két magyar cég is pályázik, és várhatóan május végén születik döntés a beruházás ügyében.
Az akcióterv negyedik pontja szerint a fehérorosz mezőgazdasági befektetési projektekben is szívesen látnak magyar vállalatokat. Tíz magyar vállalat már jelezte részvételét idén a térség legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, a Belagrón, és júniusban a magyar földművelésügyi miniszter is a kelet-európai országba látogat.
Szijjártó Péter az utolsó, ötödik ponttal kapcsolatban felidézte, hogy a Minszki Állami Egyetemen magyar nyelvi lektorátus kezdte meg működését, és ennek „tükörképeként” most egy ösztöndíjprogram elindításában állapodtak meg, amelynek keretében szeptembertől 50 fehérorosz hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar egyetemeken. Magyar diákokat is várnak Fehéroroszországba, az ő pontos számukról még folynak az egyeztetések – tette hozzá a tárcavezető.
Szijjártó Péter minszki tárgyalásain az ukrán válság is szóba került, amellyel kapcsolatban egyetértettek kollégájával abban, hogy a konfliktus minden szereplőjének tartania kell magát a minszki megállapodásokhoz. A fehérorosz külügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy hazájára nagyon súlyos negatív hatást gyakorolnak az Oroszország elleni uniós szankciók és az abból fakadó negatív orosz gazdasági fejlemények.
Szijjártó Péter a nap folyamán a Minszki Állami Egyetemen tart előadást az Európa előtt álló gazdasági kihívásokról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek