2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Magyarország Németországgal szövetségben dolgozik Európa megerősítésén

Szijjártó: Magyarország Németországgal szövetségben dolgozik Európa megerősítésén

Magyarország továbbra is szoros szövetségben fog dolgozni Németországgal azért, hogy Európa újra erős lehessen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben, a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

A magyar politikus a németországi bemutatkozó látogatásán Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az utóbbi években elért teljesítményével „már nem problémát okoz az Európai Uniónak”, hanem „képes hozzájárulni ahhoz, hogy Európa újra meg tudjon erősödni”.

Az ukrán válságról szólva hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és „büszkék vagyunk arra, hogy egészen a közelmúltig Magyarország szállította a legtöbb gázt Közép-Európából Ukrajnának”.

Hozzátette, hogy „Magyarország mindig lojális lesz a közös európai döntésekhez”.

Szijjártó Péter elmondta, megtiszteltetésnek veszi, hogy kinevezése után igen rövid idővel fogadta német kollegája. Kiemelte, hogy Németország Magyarország számára „az egyik legfontosabb szövetséges, és a legfontosabb gazdasági, kereskedelmi, befektetési partner”.

Magyarország hálás Németországnak, a német tőkének és vállalatoknak azért, hogy „nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország sereghajtóból újra az éllovasok közé tartozhasson” – tette hozzá.

Magyarországnak különösen fontos, hogy az EU keleti és délkeleti határvidékén stabilitás és béke legyen, és nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy megmaradjon az uniós csatlakozás perspektívája a nyugat-balkáni térség előtt, ezért a magyar kormány a német külügyminiszter „személyes erőfeszítéseit is nagyon-nagyra tartja” – mondta Szijjártó Péter.

Az energiabiztonsággal kapcsolatban hozzátette, hogy kérte német kollegája megértését Közép-Európa érzékeny helyzete iránt, és támogatást kért ahhoz, hogy megvalósulhasson a térségben az észak-déli irányú földgázszállítási infrastruktúra összekapcsolása.

Frank-Walter Steinmeier a tájékoztatón méltatta Magyarország „meghatározó hozzájárulását” a német és az európai egység megteremtéséhez. Kiemelte: a két ország kapcsolatainak erősségét jelzi az is, hogy Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatója tervezte és vezényelte a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóján a Konzerthausban tartott központi állami megemlékezés zenei programját.

A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Németország nemcsak megőrizni, hanem fejleszteni akarja a Magyarországhoz fűződő politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatait „az európai értékközösség közös keretében”.

Az ukrán válságra utalva hozzátette, hogy az EU „vonzerejének fenntartásához az együttműködésnek szilárd alapokon kell nyugodnia”, a demokratikus alapértékeket és a jogállamiságot tekintve pedig az EU-nak „példaképnek” kell lennie.

Ezért „nem fűződhet kétség ahhoz, hogy valamennyi tagország elkötelezett a jogállami alapelvek és a polgári szabadságjogok iránt” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

Szijjártó Péter a magyar-orosz viszony alakulására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Magyarország „kiegyensúlyozott, egészséges és pragmatikus” együttműködésre törekszik Oroszországgal, ugyanakkor a nemzetközi jog megsértését „természetesen elfogadhatatlannak tartja”.

A magyar kormány számára „öröm”, hogy az EU egységes álláspontot foglal el a kérdésben, és „mindig is ehhez az állásponthoz fogjuk tartani magunkat” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e a Déli Áramlat földgázvezeték és a paksi bővítés ügyéről, Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy az Európai Bizottságnak a földgázvezetékkel kapcsolatban „vannak kérdései a magyar kormányhoz, és ezeket a kérdéseket Magyarországnak meg kell válaszolnia”.

Szijjártó Berlinben a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt előadást tartott a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) Magyarország szerepe az Európai Unióban címmel, a rendezvényt megelőzően pedig tárgyalt Philipp Missfelderrel, a parlament alsóháza (Bundestag) konzervatív (CDU/CSU) frakciójának külpolitikai szóvivőjével, valamint a képviselőcsoport több tagjával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek