2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: jelentős fejlődés előtt áll a magyar-indiai gazdasági együttműködés

Szijjártó: jelentős fejlődés előtt áll a magyar-indiai gazdasági együttműködés

(MTI) – A magyar-indiai gazdasági együttműködés rendkívül dinamikus fejlődési szakasz előtt áll – nyilatkozta telefonon az MTI-nek Szijjártó Péter, aki szerdán India pénzügyi és kereskedelmi központjában, Mumbaiban a helyi politikai és gazdasági élet szereplőivel tárgyalt.
A külgazdasági és külügyminiszter látogatásával kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországnak külgazdasági érdeke, hogy jól felmérje és beazonosítsa az Indiával való együttműködés területeit, hiszen a dél-ázsiai ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint rövidesen a világ leggyorsabban növekvő gazdasága lesz.
Az IMF a 2015-2016-os pénzügyi évben 7,5 százalékos GDP-növekedésre számít Indiában – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.
A politikus megbeszélést folytatott az indiai gazdaság húzóerejének számító Mahárástra szövetségi állam főminiszterével, Devendra G. Fadnavisszal, akivel a kétoldalú gazdasági és befektetési kapcsolatok szorosabbra fűzésében állapodott meg.
Mint Szijjártó Péter elmondta, tárgyalópartnerével négy területet jelöltek ki az együttműködés fejlesztésére: a magas hozzáadott értékű informatikai és szoftverfejlesztési szektort, az autóipari beszállításokat, a  gyógyszeripart, valamint az élelmiszeripart és vízgazdálkodást. Utóbbival kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, hogy India a demográfiai növekedés és így a lakosság élelemmel való ellátása miatt komoly öntözési kihívások előtt áll, ezért érdeklődik a magyar vízgazdálkodási technológiák iránt.
A külügyminiszter kitért arra, hogy jelenleg 1,5 milliárd dollárnyi indiai befektetés van jelen Magyarországon, az indiai tulajdonosi hátterű cégek összesen 10 ezer munkahelyet tartanak fenn itt. Hangsúlyozta: a jövőben várhatóan tovább emelkednek e számok, hiszen az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár megkezdte Magyarországon (Gyöngyöshalászon) az első Indián kívüli zöldmezős beruházását 510 millió dollár értékben, amivel 975 új munkahelyet hoz létre.
A tárcavezető beszélt arról is, hogy a magyar export idén már növekedésnek indult a tavalyi csökkenés után, és „jó esély van arra”, hogy értéke ebben az évben is meghaladja a 200 millió dollárt.
Szijjártó Péter Mumbaiban megbeszélést folytatott több indiai vállalatvezetővel, köztük a harmadik legnagyobb indiai vállalatcsoport, a TATA elnökével. Tárgyalópartnere, Cyrus Pallonji Mistry elmondta, hogy a cégcsoport rendkívül elégedett a magyarországi működésével.
A tárcavezető felidézte, hogy a TATA hazánkban hozta létre az infokommunikációs üzletágban az első globális szolgáltató központját, amely ma már több mint ezer embert foglalkoztat Budapesten. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a budapesti telephelyet a TATA Csoporton belül a legjobb szolgáltató központnak választották. Kitért arra is, hogy az indiai óriásvállalat az infokommunikációs üzletágban tavaly elért 28 százalékos növekedés nyomán bővíteni fogja európai tevékenységét, és ennek a bővülésnek egy része Magyarországon valósul meg.
A tárcavezető találkozott a háztartási gépek gyártásával, elektronikával és élelmiszeriparral foglalkozó Godrej Csoport elnökével, Adi Godrejjal is, aki „kifejezetten vonzónak” nevezte a magyar befektetési környezetet. Megállapodtak abban, hogy a vállalat európai vezetője hamarosan Magyarországra látogat, hogy a beruházási lehetőségekről tárgyaljon.
Szijjártó Péter az MTI kérdésére válaszolva az India és Magyarország közötti gazdasági együttműködés terén az utóbbi egy év legfontosabb eredményének az Apollo Tyres és a TATA tevékenységének bővítése mellett a CG Elektrickel kötött stratégiai megállapodást nevezte, valamint azt, hogy az SMK autóipari beszállító vállalat Győr-Moson-Sopron megyében jelentős beruházásokat valósított meg.    
A tárcavezető a több mint egy éve megnyitott mumbai főkonzulátus tevékenységéről szólva elmondta, hogy már ezres nagyságrendben adtak ki vízumot a diplomáciai képviseleten, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy a Magyarországra látogató indiai turisták száma tavaly 57 százalékkal nőtt, meghaladta a 6 ezret.
Szijjártó Péter a nap végén 20 indiai vállalatvezetővel munkavacsorán vett részt, majd Mumbaiból Lettország fővárosába, Rigába utazik tovább, ahol csütörtök este kezdetét veszi a Keleti Partnerségi Csúcstalálkozó.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek