2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Görögország fittyet hány a közös szabályokra

Szijjártó: Görögország fittyet hány a közös szabályokra

Míg Magyarország a schengeni előírásoknak megfelelően megvédi a saját és egyben a schengeni zóna külső határát, Görögország „fittyet hány a közös szabályokra, és engedi, hogy azonosítatlan illegális bevándorlók tömegei haladjanak Európa belseje felé” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek küldött közleményében. Szijjártó Péter Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek a Bild című német lapban szombaton megjelent kijelentésére reagált.

A görög miniszterelnök azt mondta: nem fél attól, hogy kizárnák Görögországot a Schengen-térségből, mert – mint fogalmazott – „mi Európa alapértékeit védjük!”. Hozzátette: a végén azok szigetelődnek el, akik most szögesdrótot húznak fel, „erőszakkal elűzik a menekülteket, és várrá változtatják országukat”. Ciprasz arról is beszélt, hogy Angela Merkel német kancellár a menekültválságban „emberséges hozzáállás mellett döntött és bebizonyította vezető szerepét”. A görög kormányfő szerint, ha a kancellár úgy viselkedett volna mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, „akkor Európa már régen széthasadt és ezzel csődöt mondott volna”.

Szijjártó Péter erre reagálva tragikomikusnak nevezte, hogy a görög miniszterelnök szolidaritásról beszél, mert – mint fogalmazott – „milyen szolidaritás, hogy Görögország napi több ezer illegális bevándorlót hord rá Európára?!”. Kiemelte: „senki sem gondolhatja komolyan, hogy Európa jövőjét olyan agresszív emberekkel akarnánk építeni, akik rendőrökre támadnak, és kerítéseket döntögetnek”.

Az Európai Unió a szerződések betartásának kultúrájára épült – jegyezte meg a külügyminiszter, kiemelve: „az jelenti az unió alapértékét, fundamentumát, hogy a közösen elfogadott szabályokat mindenki betartja”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…