2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: Európa felelőssége a közép-európai energiabiztonság megteremtése

Szijjártó: Európa felelőssége a közép-európai energiabiztonság megteremtése

(MTI) – Közép-Európa energiabiztonságának megteremtése nem a régió, hanem Európa felelőssége, ezért abban az Európai Uniónak is szerepet kell vállalnia – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek (V4), az Északi Tanács (NC) és a balti államok (B3) külügyminiszteri találkozóján, amely csütörtökön kezdődött és péntek délutánig tart a szlovákiai Csorbató üdülőhelyen.

A magyar politikus szerint a találkozó résztvevői közös álláspontot képviseltek abban, hogy az energiabiztonság a „legforróbb kérdés” Közép-Európában, és többé-kevésbé abban is, hogy Európa felelőssége is a kérdés rendezése.
„Éppen ezért jogos az az elvárás az Európai Unióval szemben, hogy kapjunk végre választ arra, mely közép-európai energiaberuházások azok, amelyekhez az európai intézmények támogatást nyújtanak” – szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve: a régióban az igazi előrelépést az jelentené, ha megteremtenék az észak-déli irányú infrastruktúrát.
A csorbatói találkozón vezető témaként az energiabiztonságon kívül a keleti partnerség kérdései, az ukrajnai helyzet és a terrorizmus került terítékre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek