2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: a magyar-szerb stratégiai partnerség az energiabiztonságot is erősíti

Szijjártó: a magyar-szerb stratégiai partnerség az energiabiztonságot is erősíti

Szerbia és Magyarország stratégiai partnerségét további közös fejlesztések erősítik, amelyek növelik az energiabiztonságot is – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szegeden, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter a Belgrádban tartandó keddi szerb-magyar csúcstalálkozót megelőzően Szegeden fogadta a gazdasági vegyes bizottság szerb társelnökét, Snezana Bogosavljevic Boskovic mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztert.

Az államtitkár az eseményt követően elmondta: Magyarország és Szerbia stratégiai partnerségét bizonyítja, hogy tavaly minden idők legnagyobb kereskedelmi forgalmát érték el, amely meghaladta az 1,6 milliárd eurót.

Hozzátette, az a pozitív tendencia az idén is folytatódik, az első negyedév adatai a kétoldalú kereskedelmi forgalom további növekedését mutatják. Szerbiában 400 szerb-magyar vegyesvállalat működik, Magyarország az 5. legnagyobb befektető ott és az 5. legnagyobb exportőr is.

Az államtitkár elmondta: a találkozón megállapodtak abban, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására irányuló előkészítő munkálatokat felgyorsítják. Ennek két szempontból is nagy jelentősége van. Egyrészt személyszállításában a jelenlegi 7-8 órás menetidő a tervek szerint 3 órára csökken. Másrészt a felújított vasútvonal lesz a legversenyképesebb útvonal a Görögországba érkező és Nyugat-Európába tartó kínai áruknak. Ebből mind Szerbiának, mind Magyarországnak nagyon komoly tranzitbevétele származhat – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, a tárgyaláson jelezte kollégájának, hogy a Szeged-Szabadka, Szabadka-Baja közti vasútvonal felújítása érdekében a magyar kormány elvégzi a szükséges beruházásokat.

Hétfőn egyeztettek a határ-menti gazdasági fejlesztésekről is. Ennek előzménye, hogy 2012-ben kötöttek egy megállapodást, amely szerint 2020-ig megduplázzák a határátkelők számát. A megállapodáskor öt átkelő volt. Ezt követően átadták az ásotthalmi átkelőt, 2015 elején pedig megnyitják a régi röszkei átkelőt. Emellett a Bácsszentgyörgynél nyíló határátkelőhely építése Magyarországon is folyamatban van. Két további határátkelőhelyet pedig 2020-ig építenek meg.

A tárgyaláson egyeztettek energiabiztonsági kérdésekről is.

„Az ukrán válság világosan megmutatta, hogy Magyarországnak nagyon fontos érdeke a Déli Áramlat gázvezeték megépítése, hiszen ez a gázvezeték az útvonalak diverzifikációját jelenti, és Magyarország kiszolgáltatottságát jelentősen csökkenteni fogja” – fogalmazott Szijjártó. Hozzátéve: ez egy közös projekt Bulgária, Szerbia, Magyarország és Ausztria között.

Szó volt arról is, hogy az energiabiztonság növelése érdekében a villamos-energia hálózatokat összekötik. A két vezetékhálózat összekapcsolására vonatkozóan a megvalósíthatósági tanulmány a véglegesítés fázisában van.

Snezana Bogosavljevic Boskovic mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette: a szerb-magyar gazdasági vegyes-bizottság hetedik ülését novemberben tartják meg.

A miniszter szerint a kis- és középvállalkozások területén kiemelt lehetőséget látnak az együttműködésre.

Közölte: a két országnak sok közös érdeke és terve van a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…