2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Szemétdíjat hajt a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási tevékenysége igen sokrétű, ugyanis nem kizárólag az államot megillető adótartozást szedi be, hanem külső szervek megkeresése alapján is indít végrehajtási eljárást. 2013. január 1-jétől a NAV feladatát képezi a szemétdíjak meg nem fizetése miatt indított végrehajtási eljárások kezelése is. A jelenlegi szabályozás szerint a NAV a végrehajtási eljárás megindítására a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók megkeresése alapján köteles, amely alapján beszedi az elmaradt díjhátralékot, a késedelmi kamatot és a felmerült költségeket.

A végrehajtási eljárást megelőzően a közszolgáltató minden esetben köteles fizetési felszólítást küldeni az ingatlantulajdonosnak. Ha erre a megadott határidőben nem kerül sor és az ingatlantulajdonost terhelő, meg nem fizetett követelés meghaladja a 10 000 forintot, akkor kezdeményezhető a NAV-nál a végrehajtási eljárás.

Az eddigi tapasztalatok szerint a meg nem fizetett szemétdíjak összege csekély mértékű, azonban az azok beszedése iránti megkeresések száma jelentős. Országos viszonylatban az Észak-magyarországi régió megyei adóigazgatóságaihoz érkezik a legtöbb megkeresés és számuk egyre csak nő.

Fontos, hogy a szemétdíj végrehajtása nem különbözik a más jogcímen keletkezett tartozásoktól,a NAV az általános szabályok szerint a tartozás behajtása érdekében inkasszót adhat ki, jövedelmet tilthat le, ingó, illetve ingatlan vagyontárgyat foglalhat és egyéb végrehajtási cselekményeket foganatosíthat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek