2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szabó László: komoly érdeklődést keltett Magyarország egy finn üzleti fórumon

Szabó László: komoly érdeklődést keltett Magyarország egy finn üzleti fórumon

(MTI) – Komoly érdeklődést tapasztalt a magyarországi befektetési lehetőségek és gazdasági kapcsolatok iránt a finn üzletemberek körében a Helsinkiben szerdán tartott üzleti és innovációs fórumon Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára.
„Sikerült Magyarországról egy új, pozitívabb képet kialakítani a konferencia résztvevőiben” – fogalmazott az államtitkár az MTI-nek telefonon a helyszínről.
Beszámolója szerint a fórumon megjelent mintegy 40 cégnek bemutatták miért érdemes Magyarországon befektetni, milyen eredmények és kilátások vannak, mely szektorokban tud a két ország együttműködni.
Több cég is érdeklődik, a megfizethető, de magas szakértelem vonzza a beruházókat, ugyanakkor konkrét megállapodás még nem született – tette hozzá.
Az államtitkár szerint az együttműködés kiemelt területei lehetnek a zöldenergia, a hulladék újrahasznosítás, a biomassza erőművek, a vízellátás, valamint a szennyvíz felhasználás- és kezelés, amely területen Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújt.
Tájékoztatása szerint magyar részről a konferencián jelen voltak a befektetéssel és exporttal foglalkozó kormányzati szervek – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a KKM – vezető tisztségviselői. A finn szakemberek számára kedvező képet festettek a magyarországi lehetőségekről finn nagyvállalatok, mint például a Nokia, és a finn cégek külföldi kapcsolatainak megerősítését támogató Finpro ügynökség képviselői is.
Az államtitkár megjegyezte, hogy a Budapesten 1900 munkatárssal kutatás fejlesztési részleget üzemeltető Nokia illetékese, dicsérte a magyar munkaerőt, és beszámolt arról is, hogy a jövőben további bővítést tervez a cég Magyarországon.
Szabó László tárgyalt a finn külügyi államtitkárral Peter Stenlund-dal. Áttekintették a finn-magyar gazdasági kapcsolatokat, az aktuális külpolitikai kérdéseket, például a migrációs válságot, az orosz külpolitika alakulását és az ukrán helyzetet is. Az államtitkár a megbeszélés alapján úgy ítéli meg: a két ország a bevándorlókkal kapcsolatos megoldásról is nagyon hasonlóan gondolkodik, mindkét fél szerint a forrásnál kellene kezelni a problémát.
Elmondta, hogy látogatása idején fogadást tartottak a nagykövetségen az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából. A fogadás résztvevői megtekinthették Csete Örs fotóművész idén augusztusban készült portréfelvételeit olyan finn személyekről, akik 1956-ban igen változatos formában juttatták kifejezésre szolidaritásukat a magyarsággal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek