2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Zöld kosár a miskolci Városházán

A Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség, egy civilek által szervezett nonprofit termelői-fogyasztói közösség bemutatása volt a célja a Miskolci Városháza aulájában szerdán megtartott bemutatónak és kóstolónak.


A szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány célja egy helyi nonprofit termelői-fogyasztói közösség, a Miskolci ZÖLD KOSÁR bemutatása volt a Városházán dolgozók számára. A szervezésben egyik önkéntesük, a Polgármesteri Hivatalban dolgozó Lackó Boglárka is segített, mint „Kosár Háziasszony”. A délutáni rendezvényen bemutatásra kerültek a Zöld Kosár Közösség működési elvei, az elérhető környezetkímélő termék széles választéka, a közösség nyújtotta előnyök, a városházi dolgozók pedig minden nyitott kérdésükre alapos választ kaphattak a civilektől. Szó szerint belekóstolhattak a Zöld Kosár kínálatába: gyümölcslevek, szörpök, zöldségkrémek, tejtermékek és füstölt húsáruk hívogatták az érdeklődőket.

Az alapítványi szervezésű Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség másfél éve működik, és látja el friss bio élelmiszerekkel a miskolci és Miskolc környéki családokat. A Zöld Kosárban a tagok hétről-hétre ellenőrzött, megbízható termelőktől rendelik meg az élelmiszereket és más öko-termékeket. A közeli beszállítók révén csökkentik a szállítással járó széndioxid kibocsátást. A vételár pedig a méltányos kereskedelem elveihez igazodóan közvetlenül a gazdákhoz jut – nincs tehát semmilyen bolti árrés. A közösség adományokból tartja fenn magát. A Zöld Kosár gyors, kényelmes, egészséges, környezetkímélő és társadalmilag felelős megoldás az időhiánnyal küzdő, de tudatosan vásárló háziasszonyok számára.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája a fenntartható helyi gazdaságfejlesztésben látja a Miskolc és a megye jövőjét, amelyben a helyi családi biogazdaságoknak, a kisléptékben, vegyszermentesen termelő öko vállalkozásoknak hangsúlyosabb szerep jut. A megye, bár nem kifejezetten agrártérségként ismert, mégis kiválóan alkalmas a magas hozzáadott értékű, jelentős kézi munkaerő igényű biogazdálkodás elterjesztésére. A több mint egy évtizede működő civil szervezet ezt a folyamatot saját kezdeményezések elindításával és működtetésével, illetve tanácsaival, szakmai szervezetként kívánja elősegíteni, mindenkiben potenciális partnert látva: legyen az önkormányzat, vállalkozás, helyi lakos.

„A EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Kis kosarak születnek!” című projektünk tavasszal kezdődött, rengeteg közös programunk volt, és mára a regisztrált tagok száma megduplázódott. Emellett hat hátrányos helyzetű kistelepülésen (Arnót, Baskó, Boldva, Királd, Kurityán, Gömörszőlős) folyik a munka, hogy végre ott is elérhető legyen a Zöld Kosár. Ennek köszönhetően több helyi gazdának lett állandó vevőköre és a lakosok korábban nem elérhető öko termékekhez juthatnak hozzá. Hiszünk a mienkéhez hasonló társadalmi vállalkozásban, amelyek révén a civilek többet tehetnek a helyi közösségekért, mint gondolnák!” – mondta el Lenkey Péter szakmai vezető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek