2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel. A kormányfő ismertette: mind a négy település – Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös – Baranya megyében van. Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket.

Orbán Viktor – miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival – azt mondta: rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban. A kormányfő ennek ellenére rendkívül nehéznek nevezte a közlekedési helyzetet az országban.

Hangsúlyozta: gratulál a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség egységeinek, mindenki tette a dolgát, mindemellett hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, amelyekre az intézkedéseket – a mozgósításokat és a tájékoztatást – alapozták.

Az állami szervek együttműködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttműködése pedig kiváló – ismertette a kormányfő, aki szerint a polgárok nem csak pontosan és időben kapták a tájékoztatást, hanem komolyan is vették és ennek eredményeként nem lett tele útról lecsúszott autókkal az ország.

Jó döntésnek nevezte, hogy a kamionokat megállították a határnál. Ismertetése szerint 1247 kamion várakozik a határnál, a 7,5 tonnánál nagyobb gépjárműveket nem is engedik tovább. A határfeloldás folyamatos lesz ott, ahol javul a helyzet – mondta.

Hozzátette, hogy az előrejelzés szerint a kellemetlen és nehéz körülményeket előidéző időjárás vissza fog húzódni, keleten már vasárnap délig javul a helyzet, nyugaton azonban a riasztások várhatóan hétfőig életben lesznek. A kormányfő ezért arra kérte a nyugati országrészben élőket, hogy vegyék komolyan a jelzéseket.

Ismertette azt is, hogy a közlekedési rendészetet teljes létszámban kivezényelték, minden megyében működnek katasztrófavédelem operatív törzsei. A katasztrófavédelem majdnem 1900 emberrel és 687 tűzoltó gépjárművel áll készenlétben, már életet is mentettek. Eddig 210-en 52 technikai eszközzel 38 alkalommal végeztek műszaki mentést.

A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik. A honvédség is készen áll, szükség esetén az eszközök és az állomány is rendelkezésre áll, de várhatóan a segítségükre nem is lesz szükség – mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: a rossz idő levonulóban van és jó remény van arra, hogy hétfőre visszaállnak a szokásos állapotok, hétfőn mindenki el tud indulni a munkahelyére.

(MTI)


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…