2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Ötvenhét helyen választunk

Gyenge a részvétel
15.00. A választásra jogosultak 33,54 százaléka, 832 178 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 15 óráig. Az országos részvételi arány két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyanebben az időpontban 46,78 százalék volt.

Ötvenhét választókerületben tartanak ma második fordulót az országgyűlési választásokon. Minden választókerületben már csak az egyéni mandátum sorsa dől el, tehát 57 képviselőt juttatunk ma még a Parlamentbe, a voksolásból töredékszavazatokat már nem számítanak. Megyénkben a 13-ból tíz, Miskolcon mind a négy választókerületben tartanak második fordulót.

Háromezer szavazókörben két és fél millióan voksolhatunk. Az első fordulóban nem született eredmény a fővárosi választókerületek kétharmadában, illetve Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok megyék egyéni körzeteinek többségében sem. Hét megyében viszont egyetlen településen sincs második fordulós választás.

A 176 választókerületből 119-ben már az április 11-i első fordulóban eldőlt az egyéni mandátum sorsa, miután valamelyik jelölt abszolút többséget szerzett. Abban az 57 körzetben azonban, ahol senki nem kapta meg a voksok több mint ötven százalékát, második fordulót tartanak.
A második körben az nyeri el a képviselői helyet, akire a legtöbben voksolnak, tehát a győzelemhez ezúttal egyetlen szavazatnyi különbség is elegendő. Inkább csak elméleti lehetőség: ha valahol a részvételi arány nem haladná meg a 25 százalékot, abban a körzetben a fordulót meg kellene ismételni.

Hiába az alacsony részvétel, már biztos: mind az 57 választókerületben érvényes a szavazás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek