2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Nem nyugszik az izlandi vulkán

Nem nyugszik az izlandi vulkán

Nem nyugszik az izlandi vulkánNagy erejű rengések rázták meg vasárnap is az izlandi Eyjafjöll vulkánt, amelynek nem szűnő hamukilövellései légi utasok ezreit fenyegetik. A hamufelhők délkelet felé, az európai kontinens felé áramlanak, megkímélve a vulkántól északnyugatra fekvő izlandi fővárost, Reykjavíkot és más sűrűbben lakott központokat. Az izlandi meteorológiai intézet szerint a remegések szombat óta erősödtek, a kilövellt hamuoszlop magassága viszont 4-5 kilométerre csökkent a kitörés szerdai kezdetén mért 11 kilométerről. „Vegyes jelzéseket kapunk. Vannak olyan jelek, hogy a kitörés enyhülni fog, és olyanok is, hogy nem enyhül” – közölte Einar Kjartansson, a meteorológiai intézet geofizikusa. A térségben élők számára ugyanakkor kedvező jel, hogy nem fenyeget további áradás közvetlen veszélye.

Kjartansson szerint a vulkán eddig mintegy tíz százalékát olvasztotta meg a fölötte lévő gleccsernek, de az olvadás talán lassult az elmúlt órákban. Ez azonban nem jelenti, hogy Európa most már megnyugodhat. A vulkán fölötti gleccser körülbelül 200 méter vastag – vékonyabb, mint sok gleccserréteg olyan vulkánok fölött, amelyek kitörtek az utóbbi időben. Ez azt jelenti, hogy kevesebb jég és víz van, amely elfojthatná a kitöréseket. „Ez pedig intenzívebb hamutermelődést jelenthet” – mondta Kjartansson.

Egy másik izlandi geofizikus, Magnus Tumi Gudmundsson pedig azt panaszolta vasárnap, hogy jobb tudományos eszközökkel jelentősen csökkenteni lehetett volna a vulkánkitörés miatti légügyi káoszt, korlátozva az óvintézkedéseket. „Most nagyon szigorú biztonsági normákat alkalmazunk” – hangsúlyozta, úgy vélve, hogy „nagy munka szükséges a (hamu terjedését) modellező eszközök javításához”.

„Ha jobb adataink vannak, igen jelentősen mérsékelhetjük a korlátozásokat (…) akár a mai lezárások negyedével is” – tette hozzá. Vasárnap mintegy harminc európai ország zárta le légterét teljesen vagy részlegesen a vulkánihamu-felhőnek a légi közlekedésre ható veszélyei miatt.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…