2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Marad a hamu Magyarország felett

Marad a hamu Magyarország felett

Marad a hamu Magyarország felettAz éjszaka érkező csapadékosabb front csökkentheti a vulkáni hamu koncentrációját a légkörben, de utána feltehetően ismét a szennyezettebb nyugat-európai levegő áramlik az ország fölé – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szerdán elkezdődő és jelenleg is tartó izlandi vulkánkitörés nyomán Európa légterébe került hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóművét, balesetveszélyes, ezért a kontinens nagy részén napok óta szünetel a légiközlekedés, a nemzetközi személyforgalomban súlyos fennakadások káosz alakultak ki.  A Nemzeti Közlekedési Hatóság hétfő délig meghosszabbította a magyar légtérzárat. A meteorológiai szolgálat munkatársa elmondta, hogy a hajnali jelentések szerint Nyugat-Magyarország felett látható a felhőkön barnás elszíneződés, egyéb közvetlen mérés nincs a levegőben lévő hamuról. A vulkáni tevékenységet figyelő londoni székhelyű intézet előrejelzése szerint azonban Európa nagy részén hatezer méteres magasságig az egész nap folyamán szennyezett marad a légkör, és ennek a szennyezettségnek a földrajzi határa éppen Magyarország déli részén húzódik.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Magyarország felett megerősödik a fronttevékenység, a középső és a keleti országrészben csapadék várható, így átmenetileg 3-4000 méteres magasságig tisztulhat a légkör, ám a front után várhatóan a nyugat-európai szennyezettebb levegő érkezik Magyarország fölé – mondta Lambert Károly.

Egyelőre az izlandi vulkán működik, és ez a következő napokban várhatóan tovább szennyezi Észak-Európa, Nagy-Britannia légterét – tette hozzá a meteorológus.

Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti.

A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok – így például Bosznia, Szerbia, Montenegró – zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.

Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek