2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Nébih: növényvédőszer-maradvány miatt kígyóuborkát vontak ki a forgalomból

Nébih: növényvédőszer-maradvány miatt kígyóuborkát vontak ki a forgalomból

(MTI) – Nem engedélyezett növényvédőszert mutattak ki egy Tolna megyei kiskereskedőnél a kígyóuborkában, ezért kivonták a forgalomból – közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A Nébih ellenőrei az éves ellenőrzési terv szerint vizsgálták a kiskereskedő raktárában vett mintát, mely a jelenlegi adatok szerint egy csongrádi őstermelőtől egy szegedi telephelyű szövetkezet közvetítésével érkezett, és több zöldségeshez is szállítottak belőle.
A laborvizsgálat a mintában határérték felett mutatta ki olyan rovarölőszer hatóanyagát – acefátot és metamidofoszt -, amely sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem engedélyezett.
A mért hatóanyag-maradék „a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén”, nagy dózisban rövid időn belül jelentkező tüneteket – émelygést, hányást, gyengeséget – okozhat, ám gyorsan felszívódik, illetve 1-3 napon belül távozik a szervezetből és hosszú távú, egészségügyi károsodást nem okoz. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat a hatóanyag.
Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a felsorolt tüneteket, keresse fel kezelőorvosát – javasolja az élelmiszerbiztonsági hivatal.
Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A Nébih folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a termék a vásárlókhoz kerülhetett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…