2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megerősítettük az együttműködést Oroszországgal

Megerősítettük az együttműködést Oroszországgal

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodtak abban, hogy az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés keretein belül eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhatja, és mindig az igénybevételkor fizethet. „Ezzel biztonságba helyeztük a magyar családok energiaellátását és a cégek gázellátását” – mondta a miniszterelnök.

Az egyeztetéseket követően gazdasági együttműködési megállapodások aláírására is sor került, amelyek a magyar kormányfő szerint kiválóan szolgálják Magyarország érdekeit. A magyar és az orosz delegáció összesen öt egyezményt írt alá, megállapodás született regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködés, valamint az energetikai továbbképzés és a kazanyi főkonzulátus megnyitása ügyében.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van Oroszországra, az orosz piacra és energiára. A hosszú távú gázszállítási szerződést illetően már csak technikai kérdések vannak hátra, a magyar családok és cégek gázellátása biztonságban van – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, az Oroszországot sújtó szankciók ártottak a nemzetközi kapcsolatoknak, ezért szükségünk van arra, hogy ismét erősítsük a gazdasági együttműködést.

Orbán Viktor egyúttal az Európai Unió és az Oroszország közötti viszony rendezését is sürgette. Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű – folytatta –, Magyarország és Európa érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerűen oldják meg a helyzetet. A térség biztonságát csak Oroszországgal lehet megvalósítani, amihez sok tárgyalásra van szükség – mondta, hozzátéve, hogy a rendezésnek jó kiindulópontja a minszki tűzszüneti megállapodás.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nemzetközi kapcsolatok javulásának alapja a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet, eurázsiai együttműködéssel lehet létrehozni az európai egységet. Orbán Viktor kijelentette, Ukrajnát illetően mi a béke pártján állunk, nagy reményt fűzünk a tűzszünethez; az EU is azért jött létre, hogy ne legyen háború. A miniszterelnök hozzátette: kétszázezer érvünk van amellett, hogy Ukrajnában béke legyen: „a béke a konfliktus kezelésének békés módja, nem a konfliktus hiánya”.

Vlagyimir Putyin a megbeszélésekkel kapcsolatban kifejtette: az orosz-magyar gazdasági együttműködés szélesítésének van potenciálja, mivel Magyarországnak fontos partnere Oroszország. A találkozónak azonban az volt az egyik komoly oka, hogy tavaly visszaesés volt tapasztalható a kölcsönös kereskedelem területén. Létrehoztunk több kormányközi bizottságot, amelyeknek az a feladata, hogy ezeket a nehézségeket áthidalja, és regionális együttműködéseket felhasználva megoldásokat találjanak – mondta Vlagyimir Putyin.

Kitért a paksi atomerőmű bővítésére is, emlékeztetett, hogy Oroszország jelentős támogatást nyújt Magyarország számára, a 12 millió eurós projekt 80 százalékát orosz kedvezményes hitelből finanszírozzák. A beruházás lehetővé teszi, hogy Magyarországon csökkenteni lehessen az energiaforrások árát, valamint új munkahelyek jöhetnek létre általa – hangsúlyozta.

A további energiapolitikai együttműködésekkel kapcsolatban elmondta, bízik abban, hogy az, amit a Déli Áramlat projektben létrehoztak a magyar partnerekkel, fel tudják használni a Török Áramlattal kapcsolatos munkában. Hangsúlyozta, hogy támogatják a MOL oroszországi olajkitermelését és, hogy Oroszország továbbra is készen áll a partnerségre az orosz energiahordozók szállítása terén is.

Reméljük, hogy a további együttműködést szolgálják a ma aláírt szerződések is – mondta az orosz elnök. Méltatta a magyar kereskedőházak hatékony tevékenységét, a kulturális kapcsolatok fejlődését, valamint a közös egészségügyi programok sikerét is.

Vlagyimir Putyin megköszönte Magyarországnak, hogy tisztelettel és becsülettel emlékezik meg a hős szovjet katonákról és meghívta a magyar miniszterelnököt Moszkvába a második világháború hetvenedik évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre.

A látogatásról készült fotók a csatolt galériából letölthetőek.

(kormany.hu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek