2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Medián: az ÁNTSZ az első, a kormány az utolsó a bizalmi rangsorban
Medián: az ÁNTSZ az első, a kormány az utolsó a bizalmi rangsorban

Medián: az ÁNTSZ az első, a kormány az utolsó a bizalmi rangsorban

Medián: az ÁNTSZ az első, a kormány az utolsó a bizalmi rangsorbanAz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az első, míg a kormány az utolsó az intézmények iránti bizalmat tükröző huszonötös rangsorban – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből, amelyet honlapján tett közzé a cég. A reprezentatív, 1200 ember személyes megkérdezésén alapuló, még áprilisban készített felmérés százpontos skáláján az ÁNTSZ 62, a kormány 23 pontot ért el, az átlagot 48 pontnál húzták meg. A felmérés szerint a magyar közvélemény általában közepesen bízik a demokrácia és a piacgazdaság intézményeiben. A legjobban a törvények betartatását biztosító intézmények szerepeltek.
 
A rangsorban a második 61 ponttal az Alkotmánybíróság, utána közvetlenül az ügyészségek (57 pont) következnek, majd a köztársasági elnök (56 pont). A gazdasági intézmények iránt enyhén bizalmatlanok az emberek, a hozzáértésükben azonban megbíznak.

A Medián tavasszal kibővített 25-ös listája nem kapott rossz megítélést a közvéleménytől: az intézmények átlagosan 48 pontot értek el a százas bizalmi skálán. Ez ugyan közepes, semleges megítélést jelent, ám a jelenlegi belpolitikai és gazdasági válsághangulatban ez a bizalmi szint kifejezetten kedvezőnek mondható – írta a Medián.

Hozzátette: az intézmények többsége közepesen pozitív megítélést ért el, csak néhány kapott különösen alacsony pontszámot. Ez utóbbiak jellemzően a belpolitika főszereplői: a kormány (23 pont), a politikai pártok (30 pont) és a parlament (31 pont), valamint a korábban is népszerűtlen biztosítótársaságok, amelyek 32 ponttal szerepelnek a listán.

A közlés szerint az egyházak és a szakszervezetek az átlag alatt végeztek, előbbiek 45, utóbbiak 39 pontot értek el. Ez a felmérés szerint azt jelenti, hogy ezekre a gazdasági válság okozta egzisztenciális bizonytalanság közepette nagyrészt nem számít komolyan a közvélemény.

A 25 intézmény közül a legjobban általában a belpolitikai csatározásokból kimaradó intézmények szerepeltek, illetve a politikaiak közül a polgárok mindennapi ügyeihez a legközelebb lévő önkormányzatok. Ez utóbbi az építkezések miatti dugóktól sújtott fővárosban jóval alacsonyabb (53 pont) eredményt ért el a községi önkormányzatoknál (60 pont).

A sajtó és a fegyveres testületek középtájon helyezkednek el a bizalmi rangsorban, míg a gazdasági intézmények inkább alulról közelítik az átlagot, a sort a már említettek, a belpolitika konfliktusosabb intézményei zárják.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek