2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Május 20. és 25. között várható a kormányprogram benyújtása
Május 20. és 25. között várható a kormányprogram benyújtása

Május 20. és 25. között várható a kormányprogram benyújtása

Május 20. és 25. között várható a kormányprogram benyújtásaVárhatóan május 20. és 25. között nyújtja be a miniszterelnök-jelölt a kormányprogram tervezetét – tudta meg az MTI fideszes forrásból. Az egyik forgatókönyv szerint az első törvényjavaslatokat egyéni képviselői indítványként már az Országgyűlés alakuló ülésének napján, pénteken benyújthatja a Fidesz-KDNP. A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn közölte, hogy május 14-én 13 órára hívta össze Sólyom László államfő az Országgyűlés alakuló ülését. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken a parlament alakuló ülését előkészítő megbeszélésen azt mondta, kezdeményezni fogják, hogy a pénteki, első ülést követően május 17-én, hétfőn újból üljön össze a parlament.

Az MTI információi szerint vagy több napos ülés lesz azon a héten, vagy több ülésnap. Utóbbi forgatókönyv megvalósulása esetén akár már szavazhatnak is a szimbolikus ügyeket tartalmazó törvényjavaslatokról. A képviselők azután nyújthatnak be önálló indítványokat, miután mandátumukat igazolták, és megszüntették az esetleges összeférhetetlenségüket.

A mandátumigazolás a pénteki alakuló ülésen megtörténik, így, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, azok akár már azon a napon nyújthatnak is be törvényjavaslatot. Az MTI úgy tudja, a Fidesz-KDNP egyik forgatókönyve szerint ezt pénteken meg is teszik, és a korábban bejelentetett tucatnyi indítványát a frakciószövetség benyújtja.

Az MTI április végén számolt be arról, hogy legalább nyolc törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz-KDNP-frakció a parlament alakuló ülését követően: az egyik az alkotmány módosítása a kisebb létszámú parlament és a miniszterelnök-helyettesek rögzítése érdekében. Emellett a kezdőcsomagban nyújtanák be a kettős állampolgárságról, a kisebb önkormányzatokról, valamint a „három csapásról” szóló előterjesztést. Javasolják a családi pótlék rendszerének átalakítását is azoknál, akik iskolaköteles gyermekeiket nem járatják iskolába, valamint indítványozzák, hogy a tanárokkal szembeni erőszakot súlyosabban büntesse a törvény. A kormányzati struktúráról szóló törvénytervezet része lenne az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szóló előterjesztés is.

1998-ban 10, 2002-ben 2, 2006-ban pedig 14 nappal a parlament alakuló ülése után nyújtották be a kormányprogram tervezetét. A kormányprogram vitájával az elmúlt három ciklusban általában 2-3 napot töltött az Országgyűlés.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…