2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyarország az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében homokzsákokat kér az árvíz elleni küzdelemhez

Magyarország az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében homokzsákokat kér az árvíz elleni küzdelemhez

Tegnap este 20 órakor Magyarország az árvízi helyzetre való tekintettel beindította a sürgős támogatásokra vonatkozó uniós polgári védelmi mechanizmust. A magyar hatóságok kétmillió homokzsákot igényelnek az árvízvédelmi kapacitások haladéktalan megerősítéséhez. Május 15-e óta az ország folyóin összesen 930 kilométeres hosszon kellett ideiglenes árvízvédelmi intézkedéseket bevezetni. Az ideiglenes védekezéshez eddig már 3,6 millió homokzsákot használtak el, és a készletek kimerülőben vannak. Az árvízi helyzet továbbra is folyamatosan romlik, ezért az országnak még jobban meg kell erősítenie árvízvédelmi kapacitását, és folytatnia kell az ideiglenes védekezést.

2010. május 15. óta rendkívüli mennyiségű csapadék hullott Magyarországon, amely az ország területének mintegy egyharmadát érintette. Az árvízvédelmi munkálatok négy területen összpontosulnak: az észak-magyarországi folyók mentén, az Alföldön (Közép-Magyarország), a Kapos völgyében és a Bakonyban (Dunántúl). Magyarország kétmillió homokzsákot kért az uniós polgári védelmi mechanizmusban részt vevő 31 ország polgári védelmi hatóságaitól.

Háttér

Az európai polgári védelmi mechanizmus célja a katasztrófák során folytatott együttműködés elősegítése. A mechanizmusban 31 ország (az EU 27 tagállama, valamint Horvátország, Izland, Liechtenstein és Norvégia) vesz részt. A mechanizmus keretében a résztvevők egyesítik és a katasztrófa sújtotta országok rendelkezésére bocsátják erőforrásaikat. A mechanizmus keretében gondoskodnak az Európai Unión belüli és kívüli segítségnyújtás koordinációjáról is. A tevékenységet az Európai Bizottság koordinálja a megfigyelési és tájékoztatási központon (MIC) keresztül. A mechanizmus 2001-ben jött létre, azóta többször is beindították a tagállamok területén, illetve a világ más pontjain bekövetkezett katasztrófák esetén (például a 2009. évi dél-európai erdőtüzek, illetve nemrégiben a haiti és chilei földrengések idején).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek