2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyarország a Duna Régió Stratégia keretei között segíti Bosznia-Hercegovina árvízvédelmi képességeinek fejlesztését

Magyarország a Duna Régió Stratégia keretei között segíti Bosznia-Hercegovina árvízvédelmi képességeinek fejlesztését

Közel 70 bosznia-hercegovinai szakértő, illetve az árvízi védekezés irányítására kötelezett önkormányzati vezető vesz részt azon a szarajevói árvízvédelmi képzési programon, amely célja, hogy érdemben javítsa Bosznia-Hercegovina árvízvédelmi képességeit.
A rendezvényt megnyitó beszédében Joó István miniszteri biztos kifejtette, hogy Magyarország elsőként nyújtott segítséget Boszniának a 2014-es, emberéleteket is követelő árvizek után. „Elsődleges fontosságú, hogy a bajban segítsük egymást és megoldjuk az azonnali kihívásokat, ugyanakkor azért is lépéseket kell tennünk, hogy az ország hosszútávú árvízvédelmi kapacitásait is fejlesszük – hangsúlyozta a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Magyarország Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) Programja és a Duna Régió Stratégia közös finanszírozásában megvalósuló képzési program során magyar vízügyi szakértők segítik bosnyák kollégáik árvízvédelmi tudásának továbbfejlesztését. A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a két ország kereskedelme a válságot követően erősödik, amely lehetőséget kínál a korábbinál sokkal intenzívebb vízipari együttműködésre is. „Magyarország jelentős vízgazdálkodási tapasztalatokkal és kapacitásokkal rendelkezik, amelyet mindenhol szívesen megosztunk, ahol arra igény mutatkozik – hangsúlyozta Joó István.

A képzési program része annak a Duna Régió Árvízvédelmi Intézkedési Program végrehajtásának, amely a 2013-as dunai es 2014-es nyugat-balkáni pusztító árvizek után került kidolgozásra Magyarország vezetésével. Joó István emlékeztetett, hogy az elmúlt évek súlyos árvizei után a politikai vezetők megértették, hogy a korábbinál jóval intenzívebb és mélyebb regionális árvízvédelmi együttműködés szükséges, amelyre a legjobb keretet a Duna Régió Stratégia biztosítja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek