2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyar Levente: a kárpátaljai magyarság szülőföldön tartása a legfőbb célja a gazdaságfejlesztési támogatásnak

Magyar Levente: a kárpátaljai magyarság szülőföldön tartása a legfőbb célja a gazdaságfejlesztési támogatásnak

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Huszt, 2017. április 20., csütörtök (MTI) – A magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott, minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését, boldogulását – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön a kárpátaljai Huszton.

Magyar Levente egy hónapon belül harmadik alkalommal tart tájékoztató fórumokat a magyar kormány kárpátaljai magyar vállalkozásoknak szánt támogatásainak igényelhetőségéről az ukrajnai megye magyarlakta és magyarok által is lakott településein. Kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatásának első napján az államtitkár a rahói járási Nagybocskón, a técsői járási Aknaszlatinán és Huszton találkozott helyi magyar vállalkozókkal.     Körútjának huszti állomásán Magyar Levente az MTI érdeklődésére elmondta: „A magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott, minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését, boldogulását”.
„Azt szeretnénk, ha a gazdaságfejlesztési program révén a kárpátaljai magyarok megfelelő egzisztenciális lehetőségekhez jutnának, és nem kellene külföldi munkavállalás miatt elhagyni a szülőföldjüket, vagy ha már elmentek, szeretnénk őket megszólítani és hazacsábítani” – tette hozzá. „Ennek érdekében idén olyan mértékű, mintegy hétmilliárd forintot kitevő forrást mozgatunk meg, amely korábban még soha semmilyen célból nem érkezett Kárpátaljára” – fogalmazott. Megjegyezte: „Ha ehhez hozzávesszük a tavaly felhasznált közel hárommilliárd forintot, akkor az magáért beszél. A múlt évben több mint ezer kárpátaljai magyar vállalkozás jutott vissza nem térítendő támogatáshoz, de a földnevesítési támogatásból összesen mintegy 14 ezer kárpátaljai magyar ember részesült” – emlékeztetett, hozzáfűzve, hogy reményei szerint idén több tízezer magyar család részesül a támogatásokból.     Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar kormány gazdaságélénkítő támogatási programja nem ajándék, a folyósított pénz csak gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre használható fel. Az eddigi körútjain szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte: a kezdeti hitetlenkedés és szkepszis után az emberek – miután látták, hogy itt valós, kézzelfogható támogatásról van szó, hiszen a tavalyi pályázatok 97 százaléka nyert – kinyíltak, és egyre többen érdeklődnek a lehetőségek iránt, mindenekelőtt a mezőgazdaság, ipar és turizmus terén. Jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a legtávolabbi településeken is elérje a helyi magyar vállalkozókat, ezért keresett fel, ezúttal immár másodízben, szórványtelepüléseket a Felső-Tisza-vidéken.     A politikus elmondta, hogy csütörtökön öt helyszínen tájékoztat, este pedig Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tart több száz fős fórumot, majd találkozik a város és a járás vezetőivel. A megbeszélésen – fűzte hozzá – elsősorban a helyi igényekről, problémákról szeretne tájékozódni. Mint fogalmazott, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az aktuális hatalmak által mindig mostohán kezelt Beregszászra, amely a kárpátaljai magyarság szellemi, kulturális központja. A gazdaságfejlesztési programon belül Beregszász fogja képezni a súlypontot és ezen kívül is jelentős magyar forrásokra számíthat – mutatott rá.     Az államtitkár kárpátaljai tájékoztató körútjának zárónapján, pénteken tíz települést keres fel a Beregszászi járásban.     Magyar Levente idén március 15-én Beregszászon jelentette be, hogy a magyar kormány 2017-ben összesen 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban és kedvezményes hitelben részesíti a kárpátaljai magyar vállalkozásokat az Egán Ede gazdaságfejlesztési program keretében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek