2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Lengyel külügyminiszter: Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság zsarolását

Lengyel külügyminiszter: Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság zsarolását

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Varsó, 2017. április 12., szerda (MTI) – Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság (EB) mindenfajta  zsarolását, a testület messzemenően túllép hatáskörén – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban annak kapcsán,  hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke  a nap folyamán Brüsszelben lépéseket helyezett kilátásba az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Waszczykowski a visegrádi csoport (V4) és a Keleti Partnerség hat országa külügyminisztereinek varsói tanácskozását követő, a cseh, a szlovák, a magyar diplomácia vezetője, valamint Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos részvételével megtartott sajtóértekezlet végén nyilatkozott erről.
“Lengyelország sokszor hangsúlyozta, hogy nem egyezik bele az ilyen típusú zsarolásokba az EB részéről” – mondta Waszczykowski. Úgy  fogalmazott: az EB-nek  őrködnie kellene az alapszerződésekben rögzített négy uniós szabadságelv felett, “de nem kellene olyan széles hatáskörrel rendelkeznie, amely révén a tagállamok minden történését felügyeli”.
Az EU tagállamok “szuverének, függetlenek, megfelelő alapszerződések kapcsolják össze őket, de az EB, és különösen Timmermans úr messzemenően túllép hatáskörén” – értékelte a lengyel külügyminiszter.     Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI kérdésére “szánalmas vádaskodásnak”  minősítette Timmermans fellépését.  Szijjártó Péter szerint ” az EB alelnöke az elmúlt két évben azért támadta Magyarországot, mert a bizottság és az ő személyes álláspontja ellenére is képesek voltunk eredményes választ adni az illegális bevándorlásra”.
A V4, valamint hat kelet-európai, illetve dél-kaukázusi állam külügyminiszterei szerdán Varsóban a Keleti Partnerségről szóló novemberi brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt egyeztetnek. A találkozón az Egyesült Királyság, Észtország, Horvátország, Málta, Románia, Svédország, Szlovénia is képviseli magát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek