2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • KSH: a fogyasztói árak 4,9 százalékkal nőttek szeptemberben

KSH: a fogyasztói árak 4,9 százalékkal nőttek szeptemberben

KSH: a fogyasztói árak 4,9 százalékkal nőttek szeptemberbenA fogyasztói árak 4,9 százalékkal haladták meg szeptemberben az egy évvel korábbit és 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A piac 5,2 százalékos éves inflációt várt. Az első kilenc hónapban az árak 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Szeptemberben a 12 havi maginfláció 5,1 százalék, a havi 0,1 százalék volt. Augusztusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek a megelőző hónaphoz képest, míg az egy évvel korábbit 5 százalékkal haladták meg.

Idén szeptemberben augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal csökkentek, elsősorban az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség gyümölcs – 7,1 százalékos árcsökkenése következtében. Nőtt azonban az óvodai, bölcsődei étkeztetés költsége 1,7 százalékkal, valamint a sonka, a szárazkolbász, a szalámi, valamint a sertészsiradék ára is emelkedett 1,3-1,4 százalékkal.

A KSH adatai szerint a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal a ruházkodási cikkek árai növekedtek, a szezonváltás következtében.

A szeszes italok és dohányáruk ára egy százalékkal tovább nőtt, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében is 0,7 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek körében 0,1 százalékos árcsökkenés következett be, ezen belül a járműüzemanyagok ára egy százalékkal csökkent. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal csökkentek, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 11,1 százalékkal lettek olcsóbbak.

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek