2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kormányalakítással bízta meg a szlovák államfő Robert Ficót

Kormányalakítással bízta meg a szlovák államfő Robert Ficót

Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg csütörtökön Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az előre hozott parlamenti választások győztes pártjának, az Irány – Szociáldemokráciának (Smer-SD) az elnökét.
„A Szlovák Köztársaság alkotmánya alapján az előre hozott parlamenti választások győztes pártja elnökének adtam át a kormányalakítási megbízatást” – jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő az elnöki palotában Robert Ficóval tartott találkozóját követő sajtóértekezletén.
„Van eset, amikor a csúcs a szakadék szélét jelentheti” – mondta el a kormányalakítási megbízatás átvételét követően Robert Fico, a Smer elnöke. Hozzátette: tudatában van annak, hogy a leendő kormány nehéz körülmények között fog dolgozni.

Robert Fico elmondta: meggyőződése, hogy a parlament április 4-én sorra kerülő alakuló ülésén át tudja nyújtani a köztársasági elnöknek a leendő kormány tagjainak listáját, hogy az államfő ezt követően kinevezze őket. A leendő kormány tagjait azonban a Smer elnöke egyelőre nem akarta megnevezni. Ezzel kapcsolatban csak annyit árult el, vélhetően a gazdasági és a külügyi tárca vezetői nem pártok jelöltjei, hanem független szakemberek lesznek majd.

A leendő kormányfő a külügyi tárca várományosának személyéről azt is elmondta, hogy erre a posztra Miroslav Lajcákot, az előző Fico-kormány külügyminiszterét szeretné megnyerni. Miroslav Lajcák karrierdiplomata pillanatnyilag az Európai Külügyi Szolgálat Oroszországért, a kelet-európai partnerségért, illetve a Nyugat-Balkánért felelős igazgatója. Robert Fico elmondta: csütörtökön tárgyal Lajcákkal arról, hogy az elfogadja-e a megbízatást.
MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek