2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Konferencia a hazai területi fejlesztések jövőjéről

Konferencia a hazai területi fejlesztések jövőjéről

Intenzív tervezési és egyeztetési időszak áll előttünk, nemcsak kormányzati, hanem területi és helyi szinten is – mondta Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár a Területi Tervezési Szakmai Konferencia és Konzultációs Napok megnyitóján, Budapesten.

A rendezvényen a szervezők – így a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal – áttekintik a területi és városi programtervezeteket, amelyek már beérkeztek a minisztériumba.

Komoróczki István hangsúlyozta, Magyarország számára az egyik legfontosabb kormányzati feladat a 2014-2020 közötti európai uniós tervezési időszakhoz kapcsolódó fejlesztéspolitikai dokumentumok elkészítése és beterjesztése az Európai Bizottsághoz. Ennek első lépéseként a Kormány várhatóan február végéig benyújtja a Partnerségi Megállapodás című stratégiai dokumentumot, majd ezt követően március 31-ig az operatív programokat.

Greinstetter Balázs gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkár előadásában elmondta, hogy a fejlesztési források jelentős részét – a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) közel egészét, és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 50 százalékát – 2014-től a helyi szereplők tervezhetik, és a végrehajtásban is részt vehetnek. Ennek keretében a megyék a tervezés során összesen 450 milliárd forinttal, a megyei jogú városok 220 milliárddal, a kistérségek pedig további 330 milliárddal kalkulálhatnak majd – a többi operatív program hozzájárulása mellett.

A három napos konferencia során a résztvevők megvitatják valamennyi megye, megyei jogú város, továbbá Budapest és a Balaton Térség fejlesztési elképzeléseit az operatív programok által biztosított keretek és lehetőségek tükrében.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek