2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A stratégiai megállapodások hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez

A stratégiai megállapodások hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez

A korábbi 5-6 évben tapasztalt csökkenés után tavaly fordulat következett be a beruházásokban, a harmadik negyedévben már közel 10 százalékos bővülés volt, és minden remény megvan arra, hogy a beruházások tartósan támogatni tudják a magyar gazdaságot – mondta Szatmáry Kristóf államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kifejtette: a fordulatban nagy szerepe van annak, hogy a kormány próbált olyan környezetet teremteni, amiben a hazai és a nemzetközi vállalatoknak is megéri beruházni, fejleszteni. Hozzátette, egyes területeken, így például a közműszolgáltatásban ugyan csökkenés következett be, ám ezt bőven ellensúlyozták a más ágazatokban megvalósult beruházások.

Hangsúlyozta, a külföldi működő tőke a rendszerváltás óta meghatározó szerepet tölt be Magyarországon, az itt megtelepedett nemzetközi nagyvállalatok adják a bruttó hozzáadott érték 25, a beruházások 27 és az export 70 százalékát.

Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy eddig 39 Magyarországon működő nagyvállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, amelyek mintegy 650 milliárd forint összegű új beruházást hajtottak végre és több mint 5500 új munkahelyet hoztak létre. A stratégiai partnerekkel a kormány a kutatás-fejlesztés területén is erősítette az együttműködést.

Az egyedi kormánydöntés alapján támogatott (EKD) nagyprojektek előkészítése is folyamatos. Jelenleg 13 nagyprojekt van a tárgyalások befejezési szakaszában, ezek megvalósulásuk esetén mintegy 4000 ember számára teremtenek új munkalehetőséget csaknem 110 milliárd forint értékű beruházás mellett. Ezek mellett további 19 nagyprojektről folyik tárgyalás, keretükben 280 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, s mintegy 6500 új munkahely jöhet létre. Ezek egy része bővítés, más része zöldmezős beruházás – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte a járműipart – a 39 megállapodásból 13-at járműipari vállalattal kötött a kormány -, amelynek teljesítménye 2013 szeptemberében 27, októberben 28, novemberben pedig 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországon jelenleg 712 cég foglalkozik járműgyártással, amelyek közel 120 ezer embert foglalkoztatnak, s termelésük mintegy 90 százaléka exportra megy. A járműgyártás kapacitása eléri az évi 400-500 ezer darabot, ami jóval az európai átlag fölött van – mutatott rá.

Az államtitkár kifejtette: örvendetes, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható gazdasági növekedés nem kizárólag a nagy nemzetközi cégeknek köszönhető. A hitelezési adatokból – legyen szó akár a Széchenyi Hitelkártya, akár az Eximbank programjairól vagy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjáról – az látszik, hogy a bővülés több lábon áll. Az olcsó hitel és az uniós források nyújtotta támogatásokkal a beruházások megindultak a kis- és középvállalkozásoknál (kkv) is, elővették a fiókból azokat a projekteket, amelyeket a gazdasági válság, a hitelszűke, a fogyasztás korábbi visszaesése miatt nem valósulhattak meg – mondta.

Az államtitkár szerint, mivel mind a nemzetközi, mind a hazai vállalkozások további beruházásokat terveznek, minden remény megvan arra, hogy a beruházási fordulat tartós lesz, s támogatni tudja a magyar gazdaságot.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek