2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kiaknázatlanok a magyar-ukrán üzleti kapcsolatok a KKM államtitkára szerint

Kiaknázatlanok a magyar-ukrán üzleti kapcsolatok a KKM államtitkára szerint

 (MTI) – A magyar-ukrán kétoldalú üzleti kapcsolatokat már a válság előtt sem sikerült teljes mértékben kiaknázni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten.
Magyar Levente az ukrán kereskedelmi és iparkamara, illetve az ukrán külügyminisztérium „Ukrajna csak üzlet” című rendezvényén szólalt föl.
A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár elmondta: Magyarország intenzív erőfeszítéseket tesz, hogy mélyítse a gazdasági, kereskedelmi viszonyt Ukrajnával.
Több ukrajnai nagyvállalattal tárgyalunk arról, hogy megtelepednének Északkelet-Magyarországon, és még idén három új kereskedelmi kirendeltséget nyitunk Ukrajnában, Beregszászon, Ungváron és Ivano-Frankivszkban – mondta.     Annak, hogy a magyar-ukrán gazdasági lehetőségek kiaknázatlanok, az államtitkár szerint az egyik fő oka az, hogy „nem sikerült kellően alaposan bemutatnunk egymásnak a két országban meglévő lehetőségeket”.
Pedig van összeköttetés, a széles nyomtávú vasút Záhonynál – mutatott rá.
Magyar Levente kiemelte a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztéseket. Sok erőfeszítést teszünk, hogy még sűrűbb legyen a közúti és vasúti összeköttetés – mondta. Megemlítette, hogy a tervek szerint hamarosan új átkelő nyílik a magyar-ukrán határon.     Megjegyezte: a magyar kormány hozzájárulna olyan nagy volumenű befektetésekhez, mint a Beregszászt elkerülő út.     A KKM államtitkára leszögezte: a politikai kapcsolat adott, Magyarország támogatja Ukrajna területi integritását, függetlenségét, és minden tőle telhető erőfeszítést megtesz, hogy segítse a jelenlegi összetett, nehéz helyzetben. Magyarországnak érdeke, hogy a legnagyobb szomszédja egy független, erős Ukrajna legyen – mondta.     Mihajlo Junger, a budapesti ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivője elmondta: Ukrajna elsősorban a már nemzetközi elismerést elnyert magyar technológiák iránt érdeklődik, többek között az egészségügy és a vízgazdálkodás területén. „Miért vinnének egy technológiát 15 ezer kilométerre, ha azokat igénylik és kifizetik Lvivben, 800 kilométerre a magyar fővárostól?” – tette föl a kérdést a diplomata.
Elmondta, Ukrajna gazdasági helyzete bonyolult, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió segítségével sikerült stabilizálni a makrogazdasági helyzetet, és folyamatosan javul az üzleti környezet.     Az „Ukrajna csak üzlet” fórumot a lengyel és a cseh fővárosban is megrendezték. A rendezvénysorozat célja, hogy Ukrajnát befektetési célpontként, partnerként mutassa be, és ismertesse, milyen kockázatokkal kell számolniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek Ukrajnával készülnek üzletelni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…