2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kánikulai meleg és extrém UV-B sugárzás várható
Kánikulai meleg és extrém UV-B sugárzás várható

Kánikulai meleg és extrém UV-B sugárzás várható

Kánikulai meleg és extrém UV-B sugárzás várhatóNarancs színű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat az ország déli részére a keddre várható kánikulai meleg miatt, a hőség mellett extrém erősségű UV-B sugárzásra is fel kell készülni az ország egész területén – mondta Csonka Tamás meteorológus. Keddtől kánikulai melegre lehet számítani több napon keresztül, de lesznek különbségek az egyes országrészek között.

A jelenlegi előrejelzések szerint a keleti területeken egészen szombatig tart majd a hőség, a Dunántúlon azonban már korábban megkezdődhet az enyhülés. A legmelegebb az ország délkeleti harmadában lehet – mondta a meteorológus.
 
Kedden Bács-Kiskun és Csongrád megyében lesz a legmagasabb a hőmérséklet, a nagyvárosok közül Szegeden, Kecskeméten és Baján kell a legmelegebbre számítani. Itt kedden 33-34 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet, szerdán pedig 35-36 fok is lehet. Budapesten is meleg lesz, kedden 32 fokos, szerdán 34 fokos csúcshőmérséklettel – tájékoztatott Csonka Tamás. A hőmérséklet éjszaka sem csökken tartósan húsz fok alá – mutatott rá a szakember.

Nagyvárosi környezetben a mért adatoknál több fokkal melegebbet érezhetnek az emberek. A fővároson belül akár nyolc fokos különbségek is kialakulhatnak a belvárosi aszfalttal fedett és a külvárosi erdős helyek között – tette hozzá.

A hőség mellett az ország egész területén extrém magas, akár a 8,3-as értéket is meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani – hangsúlyozta Csonka Tamás.

A meleg miatt az átlagosnál is több folyadékot kell fogyasztani, nem célszerű a napon tartózkodni a déli órákban, egészen délután három óráig. Kisgyerekek csak a reggeli és az esti órákba tartózkodjanak a napon és a nagyobb gyerekek se legyenek a tűző napon a déli órákban. Az erős napsugárzás nemcsak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót, így célszerű napszemüveget viselni – fűzte hozzá.

A hőség ellenére valószínűleg nem dőlnek majd meg az évszázados rekordok kedden. Az eddigi legmagasabb értéket 1991-ben mérték Örkényben, akkor 37,2 fokot mutattak a hőmérők. A július 14-i budapesti rekordot 1883-ban regisztrálták 36,7 fokkal – mondta Csonka Tamás.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…