2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Informális Bel- és Igazságügyi Tanácsülés, belügyi nap

Informális Bel- és Igazságügyi Tanácsülés, belügyi nap

2012. július 23-a, Nicosia (Ciprus)
Az Európai Unió Tanácsa ciprusi elnökségének szervezésében informális belügyminiszteri ülésre került sor 2012. július 23-án Nicosiában. A magyar delegációt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vezette. A napirenden az alábbi témák szerepeltek:

1.    A migrációról és menekültügyről szóló harmadik éves jelentés
A jelentést az Európai Bizottság a közelmúltban adta ki, ez szolgált kiindulópontként a következő időszak prioritásainak megvitatásához, amelyek közül számos hozzászólás kiemelte az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni küzdelmet, a migránsok megfelelő integrációját, valamint a migrációs kibocsátó és tranzitországokkal való fokozott együttműködés igényét. A magyar álláspont szerint ennek kapcsán a tavasszal elfogadott, a migrációs nyomással kapcsolatos uniós intézkedéseket összegző ún. Útiterv megvalósítására kell koncentrálni, különösen a Törökországtól a Nyugat-Balkánon át részben Magyarországra és a többi uniós tagállamba vezető illegális migrációs útvonal felszámolására, amellyel kapcsolatban már számos eredményt értünk el. Ezzel szorosan összefügg a Szerbia, mint tagjelölt ország számára nyújtandó uniós segítség a migrációs és menekültügyi kapacitások fejlesztéséhez, amelyet hazánk is támogat, tekintettel arra, hogy számunkra a Nyugat-Balkán felől érkező illegális migrációs nyomás jelenti a legnagyobb problémát.

2.    Számítógépes biztonság
Magyarország üdvözli, hogy a ciprusi elnökség napirendre vette a kérdést, amelyre évek óta kiemelt figyelmet fordítunk. A számítógépes bűnözés elleni harccal a 2011 első félévi magyar elnökség is miniszteri konferencia keretében foglalkozott, 2012 ősze folyamán pedig újabb jelentős hazai konferencia-sorozat keretében a téma valamennyi aspektusát megvizsgáljuk majd, hiszen a közelmúltban elfogadott Nemzeti Biztonsági Stratégia is előírja a vonatkozó képességek fejlesztését. A mostani ülésen lezajlott vita a készülő Európai Kiberbiztonsági Stratégia kidolgozását segíti, számba véve a tagállamok nemzeti stratégiáit és kikérve a tagállamok véleményét a legfontosabb fenyegetésekről.

3.    A biztonsági ipar kihívásai – kutatás és fejlesztés a biztonság területén
A legutóbbi terrorista akciók fényében különösen aktuálissá vált kérdést Gilles de Kerchove úr, az EU terrorellenes koordinátora vezette fel prezentációjával. Magyarország hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonít az innovációnak, amely azt is jelenti, hogy folyamatosan figyelemmel követjük a technikai fejlődést, és megfelelően reagálunk arra, ahogy a bűnözés kiaknázza az abban rejlő lehetőségeket. Éppen ezért egyetértünk az elhangzott megállapításokkal, amelyek értelmében az Unió következő hétéves költségvetési ciklusában a biztonsággal kapcsolatos kutatás-fejlesztésre is megfelelő forrásoknak kell rendelkezésre állniuk.

4.    A szíriai helyzet
A miniszterek zárt körben megvitatták a jelenlegi szíriai helyzet menekültügyi aspektusait. A bolgár belügyminiszter ezenkívül tájékoztatást adott a burgaszi terrortámadásról.

Belügyminisztérium Sajtóosztály

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek