2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Illegális bevándorlás – Szijjártó: arról nincs vita, hogy ez most a legsúlyosabb kérdés, és közös megoldás kell

Illegális bevándorlás – Szijjártó: arról nincs vita, hogy ez most a legsúlyosabb kérdés, és közös megoldás kell

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:
Arról nincs vita az Európai Unió tagállamai között, hogy a migrációs válság a jelenlegi legsúlyosabb kérdés, amelyre közös választ kell adni – közölte magyar újságírókkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az uniós tárcavezetők informális luxembourgi tanácskozásának alkalmával.

A miniszter elmondta, hogy sok találkozón előkerül a szerb határon épített kerítés, amely miatt sokan nemtetszésüket fejezik ki, ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy elvárják a határok megvédését.
„Természetesen mi sem szívesen építünk kerítést, de ebben a rendkívül nehéz szituációban nincs más megoldás” – fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, hogy a schengeni határok megvédése Magyarország egyik legfontosabb uniós kötelezettsége.
A politikus szerint a hazug kritikákat megfogalmazó politikusoknak akkor lenne igazuk, ha Magyarország nem védené meg a határt, és sokkal kisebb nyomás alatt lenne az EU, ha minden tagállam megvédené a schengeni övezet külső határait.
Az MTI kérdésére a miniszter kijelentette, hogy a bevándorlás jelentette kihívás annyira súlyos, hogy semmilyen finomkodásnak nincs terepe, mert magunknak ártunk, ha nem nevezzük nevén a problémákat. Ezért közölte: Görögország nem felel meg az előírásoknak, nem regisztrálja az ott belépő migránsokat, nem védi meg az Európai Unió külső határát, és nem akadályozza meg, hogy a területére lépő illegális bevándorlók továbbhaladjanak más uniós országok felé.
A miniszter a magyar-osztrák viszonnyal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon jó a személyes kapcsolata osztrák kollégájával, Ausztriának pedig az a fontos, hogy Magyarország betartsa az uniós előírásokat. A politikus egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szeptember 15-én létrejövő új magyar határőrizeti rendszer Ausztriának is hasznára válik majd. Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Németország is elvárja Magyarországtól a schengeni szabályok betartását, Szijjártó Péter annyit mondott: „nem fognak bennünk csalódni”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek