2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Határon átnyúló együttműködés

Ma a Belügyminisztériumban tartotta 11. ülését a Magyar-Szlovák Belügyi Vegyes Bizottság. A magyar delegációt dr. Felkai László közigazgatási államtitkár, a szlovák delegációt dr. Maroš Žilinka belügyi államtitkár vezette. A tárgyalás a kölcsönös megértés és tisztelet jegyében zajlott le.
A Bizottság értékelte a belügyi szakterületek együttműködésében 2010-ben elért eredményeket. Megállapították, hogy problémamentes és hatékony a bűnüldöző szervek közötti kooperáció, különös tekintettel a kábítószer-kereskedelem elleni közös fellépés területére. Pozitívan értékeljük, hogy szorosabbá vált az együttműködés a határon átnyúló üldözés, az ellenőrzött szállítás és a tanúvédelem területén is.
A vegyes bizottság áttekintette a Hernád vízgyűjtő területének ügyét, amely téma szerepelt a magyar és szlovák belügyminiszter Pozsonyban, 2010. december 6-án megtartott tárgyalásán is. A két ország katasztrófavédelmi hatóságainak szoros együttműködése e területen kiemelten fontos, mindenekelőtt egymás tájékoztatása az időjárási, hidrológiai jelenségekről, a vízállásról.
A magyar fél tájékoztatta szlovák tárgyalópartnereit a magyar EU elnökség belügyi prioritásairól, így a szervezett bűnözés elleni harc napirenden tartásáról, a Keleti Partnerség programról, a közúti közlekedésbiztonság fejlesztéséről és a Közös Európai Menekültügyi Rendszer kialakításának témaköréről.
2011-ben további lépések várhatók a közúti szabálysértések miatt kiszabott büntetések hatékonyabb behajtása érdekében a két ország vonatkozásában.
Fontosnak tekintjük a menekültügyi területen történő együttműködés elmélyítését, a két ország közötti tolonc egyezmény megújítását, ami követi az uniós joganyagban bekövetkezett változásokat.
A magyar fél ismertette katasztrófavédelmi javaslatait a Mohi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban. A szlovák tárgyalópartner ígéretet tett arra, hogy ezekről az észrevételekről tájékoztatni fogja a Szlovák Köztársaság illetékes szerveit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek